Places logo
Menu

Kleineondernemersregeling 2020: alles wat u moet weten

Kleineondernemersregeling 2020: alles wat u moet weten

Al jaren is er in Nederland een regeling voor kleine ondernemers en ZZP'ers die relatief weinig BTW hoeven af te dragen: de KOR, oftewel de kleineondernemersregeling. De regeling is bedoeld als steuntje in de rug voor kleine ondernemingen. Zij hoeven minder of helemaal geen BTW af te dragen aan de Belastingdienst. Komend jaar gaan de criteria voor de KOR veranderen. In dit artikel leest u alles over de huidige regeling en de wijzigingen voor 2020.

Hoe zit het nou precies?

Kleine (startende) ondernemingen of ZZP'ers die minder dan €1.883 BTW per jaar betalen kunnen in aanmerking komen voor de KOR. Hoewel de Belastingdienst en overheid een beetje geheimzinnig doen over de achterliggende gedachte van de regeling, is het een logische verklaring dat de overheid de lasten voor kleine ondernemers en ZZP'ers wil verlichten om hen een steuntje in de rug te geven.

De regeling heeft betrekking op drie onderdelen:
1. vrijstelling van BTW-afdracht
2. vermindering van BTW-afdracht
3. ontheffing van administratieve verplichtingen

Voorwaarden nu

Niet alle ondernemers komen in aanmerking voor de regeling. Er gelden een aantal voorwaarden:
1. Uw onderneming is een zogenaamd 'natuurlijk persoon'. Dat wil zeggen dat er sprake moet zijn van eenmanszaak of een officieel samenwerkingsverband tussen natuurlijke personen. De wetgeving maakt namelijk onderscheid tussen een natuurlijk persoon en een rechtspersoon. Eenmanszaken en vof's zijn voorbeelden van natuurlijke personen. Bv's en nv's zijn voorbeelden van rechtspersonen.
2. Uw onderneming is in Nederland gevestigd. Ook wanneer uw onderneming zaken doet met buitenlandse partijen, komt u in aanmerking voor KOR. Wanneer u producten inkoopt in het buitenland, kunnen sommige producten niet meetellen in de berekening van de BTW-vermindering.
3. Administratieve verplichtingen - uw onderneming moet volgens de Belastingdienst voldoen aan administratieve plichten voor BTW. Hiervoor moeten ondernemers een boekhouding van zijn ontvangsten en uitgaven bijhouden en facturen bewaren.
4. Minder dan €1.883 afdragen - om in aanmerking te komen voor de KOR, moet u als ondernemer na aftrek van de voorbelasting minder dan €1.883 af dragen. Met de voorbelasting wordt de in rekening gebrachte BTW over gekochte goederen en diensten bedoeld.

Administratieve voordelen

De regeling omvat naast vermindering of vrijstelling van BTW-afdracht, ook een ontheffing van administratieve verplichtingen. Valt u onder de grens van €1.883, dan kun je een aanvraag indienen bij de Belastingdienst om de BTW-aangifte maar één keer per jaar in te dienen. Andere bedrijven zijn in principe verplicht om ieder kwartaal aangifte te doen.

Vrijstelling BTW-afdracht

Valt u onder de grens van €1.883? dan komt u dus in aanmerking voor vrijstelling of vermindering van BTW-afdracht. Echter is er een belangrijk verschil tussen vrijstelling en vermindering:

  • Vrijstelling geldt voor ondernemers die in een jaar €1.345 of minder BTW hoeven af te dragen.
  • Vermindering geldt voor ondernemers die in een jaar minder dan €1.883 maar meer dan €1.345 hoeven af te dragen

Voorbeeld vrijstelling
Wanneer u bijvoorbeeld een jaaromzet heeft van €50.000 waarover u een BTW-tarief heeft gerekend van 21%, heeft u dus in totaal 50.000 x 0.21 = €10.500 aan BTW in rekening gebracht. Deze BTW zou u moeten afdragen.

Maar vaak koopt u op jaarbasis ook goederen en diensten in. Deze BTW kunt u terugkrijgen. De BTW die u heeft betaald bedraagt in totaal €9.355

Dit betekent dat u in totaal 10.500 - 9.355 = €1.145 aan BTW moet betalen. Hiermee valt u onder de grens van €1.345 waardoor u deze BTW niet hoeft af te staan.

Voorbeeld vermindering
Wanneer u wederom een omzet van €50.000 zou hebben met in totaal €10.500 aan in rekening gebrachte BTW, maar u heeft maar €8.970 aan BTW betaald over goederen en diensten dan moet u in totaal 10.500 - 8.970 = €1.530 aan BTW betalen.

Hiermee valt u dus boven de grens van €1.345, maar onder de grens van €1.883. Dit betekent dat u in aanmerking komt voor vermindering van de af te dragen BTW. Deze vermindering wordt als volgt berekend:

Formule BTW-vermindering:
2,5 x (1.883 - jaartotaal af te dragen BTW) = BTW vermindering

Wanneer uw af te dragen BTW dus €1.530 bedraagt, wordt uw BTW-vermindering als volgt berekend:

2,5 x (1.883 - 1.530) = €883

Door de kleineondernemingsregeling hoeft u dus maar €1.530 - €883 = €647 aan BTW af te dragen.

Dit geldt dus tot 1 januari 2020, vanaf komend jaar is de regeling anders.

2020: geen BTW-grens meer, maar omzetgrens

De overheid wil kleine ondernemers nog meer steunen en stimuleren. Met ingang van 2020 kan een onderneming een vrijstelling van btw en ontheffing van administratieve verplichten aanvragen als zijn omzet maximaal €20.000 bedraagt. Van de BTW die betaalt moet worden aan andere ondernemers, mag niets worden afgetrokken. De nieuwe KOR geldt alleen voor de in Nederland verrichte leveringen en diensten. In de nieuwe regeling komen ook verenigingen en stichtingen in aanmerking voor de KOR.

Geen BTW-aangifte

Vanaf 2020 hoeft u ook geen BTW-aangifte meer te doen. Dit scheelt u als kleine ondernemer nog meer administratieve verplichtingen.

Meer dan 20.000 aan omzet?

Maakt u meer dan €20.000 omzet in een kalenderjaar? Dan moet u btw berekenen vanaf de levering waarmee u de €20.000-grens overschrijdt. Vanaf dat moment moet u ook weer de normale btw-administratie bijhouden. De omzet voor overschrijding blijft vrij van btw.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!