Places logo
Menu

Duitse, Belgische en Limburgse invloeden zijn kenmerkend voor achternamen Valkenburg

Duitse, Belgische en Limburgse invloeden zijn kenmerkend voor achternamen Valkenburg

Wilt u deze zomer nog een aantal dagen weg in eigen land? Valkenburg heeft een gezellig centrum met een rijke geschiedenis die u overal in de stad terugziet. Door de hoogteverschillen krijgt u zelfs het gevoel in een ander land te zijn. En dat bent u ook bijna: tijdens een langer verblijf in Valkenburg kunt u een bezoek aan het Duitse Aachen brengen en ook België ligt op korte afstand. Places Nieuws onderzocht of de ligging in de grensstreek invloed heeft op de achternamen van de Valkenburgers. Het antwoord: volmondig ja! Natuurlijk ontbreken ook de namen in Limburgs dialect niet in onze top 20.

Typisch Nederlands?

De top 20 wordt aangevoerd door een typisch Limburgse achternaam: Smeets. Dit is een provinciale variant van de beroepsnaam Smit. Hendriks en Janssen zijn daarentegen wel populair in de rest van ons land. Deze namen verwijzen niet naar een beroep, maar naar een voornaam. Wanneer een achternaam gebaseerd is op de voornaam van voorouders wordt dit een patroniem genoemd. Ook Lemmens is een patroniem, maar wel een die typisch is voor het zuiden van Nederland. Wie verder in de herkomst van deze naam duikt, ontdekt dat deze naam in België nog populairder is. De naam staat in Belgisch Limburg op plaats 9 in de top 10 meest voorkomende achternamen.

Oude en nieuwe ambachten

Niet alleen op de 1e plaats, maar ook verderop in de top 20, komen beroepsnamen voor. Het is niet duidelijk wat de precieze herkomst van de achternaam Ackermans is. Er bestaan namelijk twee mogelijke verklaringen. De naam kan verwijzen naar het feit dat iemand aan een akker woonde of naar het beroep van de ackerman (landbouwer). Brouwers verwijst ook naar een beroep, namelijk dat van bierbrouwer. Een andere beroepsnaam in de top 10 is Beckers, dat verwijst naar het beroep van bakker.

Limburgse familienamen

We sluiten dit artikel af met laatste 2 namen uit de top 10, waarvan we de betekenis opgezocht hebben: Frijns en Habets. Frijns is de Limburgse variant van het patroniem Vriens (Noord-Brabant) op basis van de doopnaam Severinus. Habets is ook typisch Limburgs patroniem. Deze achternaam is gebaseerd op de voornaam Habet of Habert/Hebert. Hierin komt de ligging nabij Duitsland naar voren: deze voornaam is namelijk gebaseerd op de Germaanse persoonsnamen Hathuberht, Hariberht en Hagberht.

Top 20 meest voorkomende achternamen Valkenburg

Dit zijn de 20 meest voorkomende achternamen in Valkenburg. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!