Places logo
Menu

Driekwart van de meest voorkomende achternamen in Venlo zijn patroniem

Driekwart van de meest voorkomende achternamen in Venlo zijn patroniem

Handel, ondernemen en transport hebben in de geschiedenis van Venlo altijd al een belangrijke rol gespeeld. Venlo was tijdens de Romeinse tijd een kruispunt van doorgaande wegen, met de Maas als belangrijke verkeersader. Venlo is vervolgens een periode bezet geweest door Spanje en Frankrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Venlo het flink te verduren gehad met bombardementen. Na de oorlog heeft de stad zich in een rap tempo weer opgebouwd. Helaas wel met weinig oog voor wat we nu erfgoed noemen. Inmiddels worden historische panden in Venlo 'herontdekt' die eerder vanwege de gevel niet van monumentale waarde werden geschat. Er worden nog steeds ware 'schatkamers' gevonden rondom de straten van de markt. Deze bouwconstructies zijn maarliefst 500 tot 600 jaar oud. Maar wie zijn de oorspronkelijke bewoners van Venlo? Om je een correct beeld te geven zocht Places uit wat de meest voorkomende achternamen in Venlo zijn.

Oudste dragers van achternamen

Uit de gevonden bouwconstructies blijkt dat er in Venlo al tijdens de middeleeuwen met duurzaam materiaal gebouwd werd. Eikenhouten kapconstructies en solide houten balklagen hebben de eeuwen kunnen trotseren en de stenen gevels zijn gebouwd om ook jaren mee te gaan. Deze duurzame bouwmaterialen laten zien dat de middeleeuwse Venlonaren vastgoed als investering zagen. Deze middeleeuwse Venlonaren zijn samen met de andere bewoners van het zuiden mede de oudste dragers van achternamen in Nederland. Limburgse achternamen zijn vaak ouder dan 350 jaar.

Jans(s)en een veel voorkomende naam

Uit het onderzoek van Places op basis van de database van Telefoonboek.nl blijkt dat Janssen de meest voorkomende achternaam in Venlo is. Jans(s)en is van oorsprong een patroniem. Dit betekend dat de naam is afgeleid van een voornaam, in dit geval Jan. De naam verwijst naar de zoon van iemand die Jan (of Jans) heet (Jans zoon). Jans(s)en is de meest voorkomende achternaam in het gebied van Venlo tot Nijmegen.

Driekwart achternamen patroniemen

Jans(sen) wordt gevolgd door Peeters, Jacobs, Driessen, Hendriks, Hermans en Beurskens. Vervolgens staan Geurts, Thijssen, Gubbels, Smeets, Jansen, Gielen, Joosten en Hendrix in de top twintig. Al deze namen zijn afkomstig van patroniemen waaruit blijkt dat driekwart van de achternamen in Venlo van patroniemen komen.

Top twintig meest voorkomende achternamen

Benieuwd of jouw naam er tussen staat? Bekijk hier de top 20. Let op, deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Janssen
 2. Peeters
 3. Jacobs
 4. Driessen
 5. Peters
 6. Hendriks
 7. Hermans
 8. Schreurs
 9. Beurskens
 10. Timmermans
 11. Thijssen
 12. Geurts
 13. Gubbels
 14. Smeets
 15. Jansen
 16. Hovens
 17. Gielen
 18. Joosten
 19. Smits
 20. Hendrix

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!