Places logo
Menu

Drie landen, twintig populaire achternamen: dit is de top 20 van Vaals

Drie landen, twintig populaire achternamen: dit is de top 20 van Vaals

Denk je aan Vaals, dan denk je aan het Drielandenpunt. Vaals grenst namelijk aan zowel Duitsland als België. Van 1839 tot 1919 kende de plaats zelfs vier grenzen, namelijk de grenzen van Pruisen, Nederland, België en Neutraal Moresnet. De Limburgse plaats wordt in streektaal (Völser-plat) ook wel Vols genoemd en heeft ruim 7.000 inwoners, waarvan ongeveer een derde de Duitse nationaliteit heeft. Zijn de Duitse en Belgische invloeden te herkennen in de achternamen van de inwoners van Vaals?

Unieke namen in Vaals

De namen in Vaals zijn uniek te noemen: slechts twee namen in de top 20 van de Limburgse plaats komen ook in de landelijke top 20 voor. Dat zijn Janssen en Peters, die beiden in de Vaalse top 3 staan. Beide namen zijn patroniemen, wat inhoudt dat de achternamen zijn afgeleid van voornamen van vaders.

Duitse en Belgische invloeden

Pelzer is een beroepsnaam, die in Amerika en Duitsland veel vaker voorkomt dan in Nederland. Ook Kohnen en Berres zin typisch Duitse namen. Invloeden vanuit België komen minder vaak terug dan die uit Duitsland. Eigenlijk is maar een naam in de top twintig duidelijk afkomstig uit België. Delnoye is namelijk een achternaam die niet uit het Nederlands komt, maar uit het Frans.

Limburgs dialect

Winkens is een patroniem, dat uit het Zuid- en Midden-Limburgse dialect komt. Dit is een verkleinde vorm van de roepnaam Wijn. Ook Frijns is een patroniem, het is namelijk de Limburgse variant van Vriens. Dit patroniem is gebaseerd op de doopnaam Severinus. Crutzen is de Limburgse variant van de achternaam Kruis. Hengelbrock is ook typisch Limburgs: deze naam komt bijna alleen in het zuidelijkste puntje van de provincie Limburg voor.

Deze 20 achternamen komen het vaakst voor in Vaals

Woon jij in Vaals en wil je weten of jouw achternaam vaak voorkomt in jouw woonplaats? Bekijk hieronder de top twintig, gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl

 1. Janssen
 2. Pelzer
 3. Peters
 4. Winkens
 5. Delnoye
 6. Beckers
 7. Jacobi
 8. Moonen
 9. Frijns
 10. Kohnen
 11. Franssen
 12. Hengelbrock
 13. Hermans
 14. Merx
 15. Ortmans
 16. Sparla
 17. Berres
 18. Bulles
 19. Crutzen
 20. Finders

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!