Drie landen, twintig populaire achternamen: dit is de top 20 van VaalsDit zijn de 20 populairste namen in het Limburgse Vaals

Denk je aan Vaals, dan denk je aan het Drielandenpunt. Vaals grenst namelijk aan zowel Duitsland als België. Van 1839 tot 1919 kende de plaats zelfs vier grenzen, namelijk de grenzen van Pruisen, Nederland, België en Neutraal Moresnet. De Limburgse plaats wordt in streektaal (Völser-plat) ook wel Vols genoemd en heeft ruim 7.000 inwoners, waarvan ongeveer een derde de Duitse nationaliteit heeft. Zijn de Duitse en Belgische invloeden te herkennen in de achternamen van de inwoners van Vaals?

Unieke namen in Vaals

De namen in Vaals zijn uniek te noemen: slechts twee namen in de top 20 van de Limburgse plaats komen ook in de landelijke top 20 voor. Dat zijn Janssen en Peters, die beiden in de Vaalse top 3 staan. Beide namen zijn patroniemen, wat inhoudt dat de achternamen zijn afgeleid van voornamen van vaders.

Duitse en Belgische invloeden

Pelzer is een beroepsnaam, die in Amerika en Duitsland veel vaker voorkomt dan in Nederland. Ook Kohnen en Berres zin typisch Duitse namen. Invloeden vanuit België komen minder vaak terug dan die uit Duitsland. Eigenlijk is maar een naam in de top twintig duidelijk afkomstig uit België. Delnoye is namelijk een achternaam die niet uit het Nederlands komt, maar uit het Frans.

Limburgs dialect

Winkens is een patroniem, dat uit het Zuid- en Midden-Limburgse dialect komt. Dit is een verkleinde vorm van de roepnaam Wijn. Ook Frijns is een patroniem, het is namelijk de Limburgse variant van Vriens. Dit patroniem is gebaseerd op de doopnaam Severinus. Crutzen is de Limburgse variant van de achternaam Kruis. Hengelbrock is ook typisch Limburgs: deze naam komt bijna alleen in het zuidelijkste puntje van de provincie Limburg voor.

Deze 20 achternamen komen het vaakst voor in Vaals

Woon jij in Vaals en wil je weten of jouw achternaam vaak voorkomt in jouw woonplaats? Bekijk hieronder de top twintig, gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl

 1. Janssen
 2. Pelzer
 3. Peters
 4. Winkens
 5. Delnoye
 6. Beckers
 7. Jacobi
 8. Moonen
 9. Frijns
 10. Kohnen
 11. Franssen
 12. Hengelbrock
 13. Hermans
 14. Merx
 15. Ortmans
 16. Sparla
 17. Berres
 18. Bulles
 19. Crutzen
 20. Finders

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek