Places logo
Menu

Het dorpse Blaricum en zijn meest populaire achternamen

Het dorpse Blaricum en zijn meest populaire achternamen

Van oorsprong is het dorpje Blaricum een echt brinkdorp. Oude boerderijen en natuurlijk de brink zijn nog een knipoog naar de beginselen van Blaricum. De eerste bewoners van Blaricum waren vooral boeren, maar ondanks hun inzet was Blaricum het minst welvarende dorpje van alle Gooise plaatsen. Pas in 1875 werd Blaricum echt ontdekt en kwamen er veel rijke Amsterdammers en kunstenaars wonen. De kern van Blaricum is altijd hetzelfde gebleven, ondanks de verstedelijking die na 1875 onvermijdelijk volgde. In augustus 2017 was het bevolkingsaantal ruim 10.000 man. Maar welke achternamen hebben deze dorpsbewoners nu allemaal? Places.nl deed er onderzoek naar en dit zijn de resultaten.

Oer-beroepen als achternaam

Een van de meest gedragen achternamen van Blaricum is de naam Visser (plek drie). In 2007 stond deze achternaam op plek acht van de meest voorkomende achternamen van heel Nederland. Het is dus niet gek dat in de prachtige natuurrijke omgeving van Blaricum de naam nog altijd erg veel voorkomt. Erg veel populaire achternamen stammen af van oer-beroepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bakker en Boer (gedeelde plek 4), Kok en Smit (gedeelde plek 6).

Familie Lanphen net niet meer de grootste

Tot enkele maanden geleden (oktober 2019) was de achternaam Lanphen de meest voorkomende in heel Blaricum! Dit is bijzonder aangezien we de naam bijna niet terugzien in de rest van Nederland. Opvallend is ook dat veel mannen met deze achternaam dezelfde voornaam hebben, namelijk Geurt!

Nog altijd dicht bij de natuur

De bewoners van Blaricum hebben altijd al dicht bij de natuur gestaan. Ook enkele achternamen suggereren het contact met hun omgeving. Binnen de Top 20 achternamen komen er zes voor die zich volledig te danken hebben aan de natuur. Voorbeelden hiervan zijn Bos, Raven en de nummer één: Vos.

De Top 20 meest voorkomende achternamen in Blaricum

Bent u nieuwsgierig geworden en benieuwd of uw achternaam in de top 20 is beland?

De top 20 is samengesteld op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. De betekenissen van de achternamen zijn afkomstig uit de CBG Familienamenbank.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!