Places logo
Menu

Dit zijn de twintig populairste achternamen in Ter Apel!

Dit zijn de twintig populairste achternamen in Ter Apel!

Carnaval in Noord-Nederland vieren? Dan moet u in Ter Apel zijn, dat tijdens de carnaval Kloosterwieke heet. De naam verwijst naar het veertiende-eeuwse kruisherenklooster en de wijken (wieke op z'n Gronings) waaraan Ter Apel is ontstaan. Een wijk is een kanaal dat gebruikt werd voor de ontginning van de Groninger Veenkoloniën. Vroeger werd zo'n wijk gebruikt om veen en turf naar de stad te vervoeren. De wijken zijn gedempt. alleen het hoofdkanaal (het Stadskanaal) is nog over. Genoeg over de herkomst van de plaatsnaam, tijd om in de herkomst van de achternamen van de inwoners te duiken!

Meest voorkomende achternaam: Bos

De meest voorkomende achternaam in Ter Apel is Bos, een achternaam met twee mogelijke betekenissen. De naam kan gegeven zijn aan iemand die woonde in of nabij een bos of een plek die bekend staat als 'het' of 'de Bos'. Naast adresnaam, kan dit ook een patroniem zijn. Een patroniem wordt ook wel vadersnaam genoemd. Dat woord zegt eigenlijk alles al: deze achternamen zijn afgeleid van de naam van iemand's vader. In het geval de achternaam Bos werd deze toegekend aan iemand wiens vader Bos(se) heette. Deze voornaam is afgeleid van Burkhard ('sterk als de burcht') of Boshard ('sterk als de boze').

Veenkoloniën in Groningen

Terug naar de veenkoloniën: in Zuid-Groningen waren vroeger uitgestrekte gebieden bedekt door hoogveen, waarvan het grootste gedeelte nu is afgegraven. U kunt u voorstellen dat er veel mensen werkzaam waren met het afgraven en vervoeren hiervan. Deze achternaam kan gegeven zijn aan mensen wiens beroep iets met veen te maken had. Dat wordt een metonymische beroepsnaam genoemd. Een andere mogelijkheid is dat Veen een toponiem is. In dat geval werd de naam toegekend aan personen die op of nabij veengrond woonden. Dat verklaart de populariteit van deze achternaam.

Typisch Groningen

De achternaam Alting komt nergens in het land zoveel voor als in Groningen. Wist u dat deze naam werd gegeven aan de bewoner van een boerderij met de naam Alting? De oorsprong van de familienaam moet in Drenthe en Groningen gezocht worden. Nog een naam die ongekend populair is in het zuiden van Groningen: Wolbers. Dit is een patroniem, ook wel vadersnaam genoemd. Wolbers betekent letterlijk wolberszoon, dus zoon van Wolbert. Tegenwoordig wonen er nog maar 61 mannen met de naam Wolbert in Nederland.

Dit onderzoek is uitgevoerd door Places.nl. Voor de top 20 is gekeken naar de meest vermelde achternamen op Telefoonboek.nl. De betekenissen van de achternamen zijn opgezocht in de CBG Familienamenbank.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!