Places logo
Menu

Dit zijn de twintig populairste achternamen in Helmond en hun betekenis

Dit zijn de twintig populairste achternamen in Helmond en hun betekenis

Helmond is een stad en gemeente in de provincie Noord-Brabant. Helmond telt in totaal 91.024 inwoners. De stad staat bekend om haar vele groen, de bijzondere architectuur, leuke winkels, kunst op straat, terrasjes aan het water en niet te vergeten het prachtige kasteel. De gemeente Helmond is onderdeel van het stedelijk netwerk BrabantStad en maakte deel uit van het voormalige kaderwetgebied Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). De gemeente Helmond kent vier kernen: de stad Helmond en de wijken Stiphout, Mierlo-Hout en Brouwhuis. Een leuk weetje is dat de straatnamen die op -wal eindigen, duiden op de voormalige omwalling van de vestingstad Helmond, waar het veertiende-eeuwse kasteel overigens ook onderdeel van was. Kenmerkend voor Helmond is het stadsverleden in de metaal- en textielindustrie. Zien we dit stadsverleden ook terug in de achternamen van de zogenaamde Helmonders? De redactie van Places Nieuws zocht het uit.

Smits meest voorkomende achternaam

Smits is de populairste achternaam van Helmond en komt ook het meest in die regio voor. De achternaam komt door heel Nederland verspreid voor, maar het meest in de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland is Smits een populaire achternaam. De achternaam Smits kan gecategoriseerd worden als een beroepsnaam. Dit zijn familienamen die zijn afgeleid van werkwoorden en duiden handelende personen aan.

Herkomstnamen zijn populair

Lieshout staat op de tweede plaats van de veel voorkomende achternamen in Helmond. De achternaam komt het meest voor in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en deels Noord-Brabant. Lieshout kan gekenmerkt worden als een toponiem. Dit zijn aardrijkskundige namen, ook wel herkomstnamen genoemd en geven aan welk gebied of grond men van oudsher bezat of beheerde. Herkomstnamen gaan terug op namen van steden, dorpen en landen.

Dijk is een populaire achternaam en komt verspreid door heel Nederland voor. Met name in het noorden komt Dijk het meest voor. Het is opvallend dat Dijk op de derde plaats staat in Helmond, aangezien het maar mondjesmaat voorkomt in het zuiden van Nederland. Dijk wordt gecategoriseerd als adresnaam. Dit is eveneens een toponiem en duidt op de plek waar men vandaan kwam of het landgoed of gebied dat men bezat of beheerde. Adresnamen worden ook wel microtoponiemen genoemd en gaan terug op namen van huizen, velden, waterlopen en straten.

De 20 populairste achternamen in Helmond

Dit zijn volgens Telefoonboek.nl de meest voorkomende achternamen in Helmond. Staat uw achternaam ertussen?

 1. Smits
 2. Lieshout
 3. Dijk
 4. Lierop
 5. Heijden
 6. Meulendijks
 7. Broek
 8. Kerkhof
 9. Linden
 10. Hout
 11. Swinkels
 12. Heuvel
 13. Janssen
 14. Jansen
 15. Ven
 16. Martens
 17. Stiphout
 18. Vogels
 19. Hoof
 20. Kuijpers

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!