Places logo
Menu

Dit zijn de populairste achternamen van inwoners Leek (GR)

Dit zijn de populairste achternamen van inwoners Leek (GR)

Leek is een plaats in de provincie Groningen. Tot 2019 was het ook een eigen gemeente met meerdere dorpen. In 2017 telde het dorp 19.672 inwoners, waarbij de leeftijdscategorie 45 t/m 64 jaar het sterkst was vertegenwoordigd. Het centrum van het dorp grenst direct aan het in Drenthe gelegen dorp Nietap, wat het tot een bijzondere locatie maakt. De naam van het dorp is ontleend aan de beek de Lek (ook wel De Leke genoemd). De inwoners van Leek noemt men ook wel Leeksters. Cultuurliefhebbers kunnen hun geluk ophalen in familiepark Nienoord. Hier is het Nationaal Rijtuigmuseum met een beroemde collectie rijtuigen gevestigd. Verder is er in de kasteeltuin onder andere een schelpengrot, openluchttheater, zwembad, midgetgolfbaan en filmhuis te vinden. Kortom, er zijn genoeg recreatieve activiteiten in familiepark Nienoord te vinden voor jong en oud! Maar wie zijn de jonge en oude Leeksters? Telefoonboek.nl zocht het uit en bekeek welke achternamen het meeste voorkomen in Leek.

Populairste achternamen

De meest voorkomende achternamen zijn Vries, Velde en Boer. Vries is een patroniem en tevens een herkomstnaam. Herkomstnamen zijn afgeleid van aardrijkskundige namen en geven aan waar men vandaan kwam of welk gebied men beheerde. Vries komt het meeste voor in het noorden van Nederland en een stukje in het zuiden, waaronder de provincies Friesland, Groningen, Noord-Holland en Limburg. Een patroniem wordt ook wel vadersnaam genoemd. Patroniemen verwijzen naar de voornaam van iemands vader om zo de familierelatie kenbaar te maken.

Velde staat op de tweede plaats van meest voorkomende achternamen in Leek. De achternaam is voornamelijk in het noorden en deels in het midden van Nederland te vinden. Velde valt binnen de categorie adresnaam, ook wel toponiem genoemd. Toponiemen zijn aardrijkskundige namen en geven aan waar men vandaan kwam, welk gebied men bezat of welke huizen men in eigendom had. Velde kan afgeleid zijn van een zogenaamd veld, zoals een landerij.

Boer is een beroepsachternaam en stamt af van 'landbouwer' en 'veehouder'. Deze categorie berust op werkwoorden die zijn afgeleid van handelende personen. Oorspronkelijk werd hiermee iemands ambt of rang binnen een beroep aangeduid. Boer is een veel voorkomende achternaam die verspreid is door heel Nederland. In de provincie Groningen, Drenthe en Zeeland komt deze achternaam het meest voor.

Opmerkelijke achternamen

Opmerkelijke familienamen van de meest voorkomende achternamen in Leek zijn onder andere Jong, Koning en Dijkstra. De familienaam Jong is te danken aan de immigratie van de Chinese naam Jong uit Suriname. Jong valt binnen de categorie adjectief. Dit zijn achternamen die zijn afgeleid van bijvoeglijke naamwoorden en een zelfstandig naamwoordfunctie hebben gekregen. Adjectieven zijn meestal bijnamen op basis van fysieke of mentale kenmerken. Jong kan verwijzen naar junior, wat een vader-zoonverwantschap aantoont. De achternaam Koning is een adresnaam die wordt ontleend aan een huisnaam. Zoals een bijnaam in verband met een waardig onderkomen of doelend op een dienstverband bij de koning. De achternaam Dijkstra kan gecategoriseerd worden als toponiem. Dijkstra verwijst naar een familie die aan een dijk woonde of afstammend uit een plaats met een naam element -dijk. Dijkstra wordt ook wel geschreven als Dykstra, wat een veel voorkomende achternaam is in de provincie Friesland.

Top 20 meest voorkomende achternamen van Leeksters

Nieuwsgierig naar de populairste achternamen in Leek? De top twintig is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Vries
 2. Velde
 3. Boer
 4. Veenstra
 5. Bakker
 6. Bos
 7. Jong
 8. Dijk
 9. Veen
 10. Hummel
 11. Venema
 12. Boonstra
 13. Koning
 14. Mulder
 15. Berg
 16. Hut
 17. Laan
 18. Renkema
 19. Dijkstra
 20. Middel

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!