Places logo
Menu

Dit zijn de populairste achternamen in Oegstgeest

Dit zijn de populairste achternamen in Oegstgeest

Met ruim 3 miljoen inwoners is Zuid-Holland de drukst bevolkte provincie van Nederland. Naast de drukte van de randstad ligt het rustige en groene plaatsje Oegstgeest. Dit dorpje telt 23.958 inwoners en is van oudsher al bewoond. Oegstgeest ligt namelijk in een van de vroegst bewoonde delen van het kustgebied. Kom jij uit Oegstgeest en ben je benieuwd welke achternamen het meeste voorkomen in jouw gemeente? Telefoonboek.nl zocht het voor je uit.

Berg, Groot en Leeuwen in top drie

Berg is de meest voorkomende achternaam in Oegstgeest. Deze achternaam zit in de top vijf van meest voorkomende achternamen in Nederland. Berg is in de antroponymie een adresnaam. Een adresnaam geeft de huidige woonplaats aan van de naamdrager. Is jouw achternaam dus Berg? Dan hebben jouw voorouders op een berg gewoond in Nederland. Op nummer twee staat Groot en is eveneens een veel voorkomende naam in Nederland. Groot is een eigenschapsnaam en zegt iets over de psychische of fysische eigenschappen van jouw voorouders. Op nummer drie staat de adresnaam Leeuwen.

Oegstgeest heeft originele achternamen

Vergeleken met de lijst met de honderd meest voorkomende achternamen van Nederland, dan blijkt dat Oegstgeest veel originele achternamen bevat. In de top tien staat bijvoorbeeld Juffermans. Dit is vermoedelijk een verbastering van de familienaam Jungferman uit Duitsland. De Duitse term 'Jungfer' was oorspronkelijk een benaming voor jonge edelmannen en- vrouwen, maar werd later vooral gebruikt om ongehuwde vrouwen mee aan te duiden. Bovendien staat Voort in de top tien, een adresnaam die niet voorkomt in de top honderd van meest voorkomende achternamen van Nederland.

Voornamelijk adresnamen in Oegstgeest

Het is opvallend dat er voornamelijk achternamen zijn die naar een adres verwijzen in Oegstgeest. Kenmerkend voor deze groep is de aanwezigheid van een topografische referentie. In de top twintig staan bijvoorbeeld Berg, Leeuwen, Hollander, Dijk, Voort, Bos, Star, Vos en Broek. Het grote verschil met een herkomst naam en een adresnaam is dat de adresnaam de huidige woonplaats aanduidt en de herkomstnaam de voormalige woonplaats. Vries is bijvoorbeeld een herkomstnaam en duidt op Friese afkomst.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Oegstgeest

Benieuwd of jouw naam veel voorkomt in Oegstgeest? Bekijk hier de top 20. Deze lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen van achternamen op Telefoonboek.nl.

 1. Berg
 2. Groot
 3. Leeuwen
 4. Hollander
 5. Bakker
 6. Jong
 7. Jansen
 8. Juffermans
 9. Dijk
 10. Voort
 11. Bos
 12. Driessen
 13. Star
 14. Vliet
 15. Vos
 16. Boer
 17. Broek
 18. Vries
 19. Wit
 20. Best

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!