Places logo
Menu

Dit zijn de meest voorkomende achternamen van Wormer

Dit zijn de meest voorkomende achternamen van Wormer

Wormer is een voormalige zelfstandige gemeente in de Zaanstreek in de provincie Noord-Holland. Het dorp behoort tot de oudste plaatsen van de Zaanstreek. Het eerste deel van de naam 'Wor-' komt vermoedelijk van 'were' of 'wier' en staat voor verhoging, dam of waterkering. Het dorp telt ongeveer 15.674 inwoners en heeft een oppervlakte van 45,13 km². Wormer is ideaal voor water- en natuurliefhebbers en mensen die houden van de gemakken van wonen vlakbij een grote stad. Dwars door Wormer stroomt namelijk de Zaan en in minder dan een halfuur bevindt u zich in Amsterdam. Op het gezellige Marktplein vindt u iedere woensdag een sfeervolle markt en loopt u zo de gezellige winkelstraten in. Maar wie zijn de oorspronkelijke bewoners van dit karakteristieke dorp? In dit artikel vindt u de meest voorkomende achternamen van Wormer en de betekenis daarvan.

Vries als meest voorkomende achternaam

Op nummer één staat Vries als meest voorkomende achternaam in Wormer. Deze familienaam verwijst naar een herkomstnaam. Herkomstnamen zijn afgeleid van aardrijkskundige namen en geven aan waar men vandaan kwam of welk gebied men beheerde. Vries is een veelvoorkomende naam in Nederland en vindt zijn herkomst in Friesland. De naam komt naast de provincie Friesland het meest voor in Groningen, Noord-Holland en Limburg.

Boer, Bakker en Butter

Op de tweede plaats staat Boer. Boer verwijst naar landbouwer, veehouder. Dit wordt ook wel een beroepsnaam genoemd en is tevens een patroniem. Beroepsnamen bevatten werkwoorden die van werkwoorden kunnen zijn afgeleid of handelende personen kunnen aanduiden. Een patroniem, oftewel vadersnaam, verwijst naar de voornaam van iemands vader om zo de familierelatie kenbaar te maken. Bakker staat op de derde plaats en verwijst eveneens naar een beroepsnaam. Namelijk de bakker van brood of andere deegwaren en lekkernijen. Is uw achternaam Butter? Dan staat uw achternaam op de vierde plek. Uit dialectgeografisch onderzoek blijkt dat in West-Nederland (Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland) butter voor boter werd gezegd. Deze woordvorm van boter is vanuit het vlaams via de hogere sociale klasse in Holland tot het algemene Nederlands doorgedrongen. Butter is een metonymische beroepsnaam. Dit soort familienamen zijn afgeleid van soortnamen en verwijzen naar een product, werktuig of attribuut. Op nummer vijf staat Floris. Dit is eveneens als Boer een patroniem en verwijst naar de voornaam van iemands vader. De oorspronkelijke functie van het patroniem verdween bij de invoering van de burgerlijke stand in de eerste helft van de 19de eeuw. Toen werd besloten om bij persoonsregistratie te beperken tot alleen het noteren van voornamen en een familienaam, die definitief in een vaststaande spellingsvorm van ouder op kind wordt doorgegeven.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Wormer

Bent u benieuwd naar de meest voorkomende achternamen in Wormer? Onderstaande top 20 is verkregen uit data van Telefoonboek.nl. Misschien staat uw achternaam wel in de top 20!

 1. Vries
 2. Boer
 3. Bakker
 4. Butter
 5. Floris
 6. Jong
 7. Smit
 8. Daas
 9. Groot
 10. Berg
 11. Kramer
 12. Binken
 13. Bos
 14. Conijn
 15. Koning
 16. Post
 17. Visser
 18. Vrooland
 19. Bank
 20. Koomen

​Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!