Places logo
Menu

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Rosmalen

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Rosmalen

Rosmalen is een dorp in Noord-Brabant en maakt deel uit van de gemeente 's-Hertogenbosch. In 1960 werd de tienduizendste inwoner geboren. De opvolgende jaren is Rosmalen gegroeid van een eenvoudig dorp naar een forensenplaats met in 2019 meer dan 36.000 inwoners. Places.nl deed onderzoek naar de meest voorkomende en bijzondere achternamen in Rosmalen.

Heijmans en familiebedrijf

De achternaam Heijmans (plek drie) komt voornamelijk in het zuiden van Nederland voor. Deze familienaam wordt door het CBG Famillienamenbank gecategoriseerd als patroniem, ook wel vadersnamen genoemd. Een patroniem verwijst naar de voornaams van iemands vader om de familierelatie kenbaar te maken. Niet geheel toevallig is Heijmans een groot familiebouwbedrijf in Rosmalen dat zich richt op op het bouwen van vastgoed, wegen en civiel.

Familie Rosmalen uit Rosmalen

Een tweede bijzondere achternaam is Rosmalen (plek twaalf). Rosmalen komt her en der verspreid voor in Nederland. Niet geheel toevallig wordt deze achternaam door CGB Familienamenbank gecategoriseerd als herkomstnaam, ook wel toponiem genoemd. Een toponiem geeft aan waar men vandaan kwam. Blijkbaar hecht de familie Rosmalen veel waarde aan hun verleden en zijn de generaties blijven wonen in hun dorp. Je hoort niet vaak een achternaam in een plaats die de gelijke naam bevat.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Rosmalen

Bent u benieuwd of uw achternaam het meest voorkomt in Rosmalen? Onderstaande top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. De betekenis van de achternamen is opgezocht in de CGB Familienamenbank.

Top 20 meest voorkomende achternamen Rosmalen

Betekenis Rosmalen

De naam Rosmalen doet men denken aan een rosmolen. Dit was vroeger een molen waarbij de aandrijvingskracht werd geleverd door een paard (ook wel ros genoemd) of een ezel. Toch bevat de dorpsnaam Rosmalen een andere betekenis en kan drie mogelijke verklaringen hebben. In 815 n.Chr. werd Rosmalen geschreven als 'Rosmalla' of 'Rosmella' en zou de uitgang 'mella' duiden op een gerechtsplaats.

Een tweede alternatieve verklaring is de Oudnederlandse betekenis van paardenmarkt, waarbij 'malen' kan duiden op de eetzak die de paarden droegen als ze de op de markt stonden. In de middeleeuwen diende Rosmalen als handelaars plek waar de Gelderlanders en Brabanders hun paarden verkochten alvorens ze naar de paardenmarkt in Den Bosch werd gebracht.

Tot slot kan een derde verklaring gegeven worden op een verbastering van de oude Germaanse woorden 'Rausa' en 'Malho'. Rausa betekent riet en malho betekent laag gelegen land. In het germaans zou Rosmalen dan betekenen riet in laaggelegen land.

Foto: Canva

Bron: CBG Familienamenbank

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!