Places logo
Menu

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Lisse

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Lisse

Lisse is een plaats en gemeente in de provincie Zuid-Holland. De stad heeft bijna 23.000 inwoners. In 1998 vierde de stad haar 800-jarig bestaan, maar de stad is mogelijk al veel ouder. In 1198 kwam de naam voor het eerst voor in een document. De naam 'Lisse' betekent pallisade, of verschansing. Dit is een aaneengesloten rij van palen, vroeger gebruikt als omheining. In de Romeinse tijd en middeleeuwen werd deze techniek gebruikt als verdedigingswerk bij militaire kampen. Bewoners van Lisse leefden tijdens de middeleeuwen van landbouw, veeteelt en turfsteken. Later ontstond de bloembollencultuur, waar Lisse nu nog steeds bekend om staat. Jaarlijks trekken vele toeristen naar de bollenstreek en de Keukenhof om alle bloemen te zien. Is deze historie en brede achtergrond van Lisse ook terug te zien in de meest voorkomende achternamen van de inwoners? Places Nieuws zocht het uit.

Dijk meest voorkomende achternaam

De achternaam Dijk komt het vaakst voor. De naam verwijst naar waar men vandaan kwam, aangezien in de tijd van het vastleggen van achternamen nog geen straatnummers bestonden. Dijk verwijst naar iemand die op of naast een dijk woonde. Ook de nummer twee en drie in de lijst zijn adresnamen. De achternaam Wassenaar staat op nummer zeven en duidt ook op een locatie. Het geslacht Van Wassenaer is het oudste adellijk geslacht in het graafschap Holland en werd voor het eerst vermeld in 1200. De achternaam zou hier aan gerelateerd kunnen zijn.

Kortekaas

De achternaam Kortekaas staat op nummer zes en is een naam die relatief weinig voorkomt in heel Nederland maar vooral nog te vinden is in Noord- en Zuid-Holland. Bij deze naam wordt gedacht aan 'kort' in samenvoeging met een andere naam. Kaas kan een roepnaam zijn van Nicasius. De familie Kortekaas heeft zijn oorsprong in Wassenaar. Kortekaas zou wellicht een bijnaam kunnen zijn voor een kaasspecialist, of verwijzen naar een kaassoort. Een eenduidige verklaring voor deze achternaam is er helaas niet.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Lisse

De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Dijk
 2. Warmerdam
 3. Lans
 4. Zwet
 5. Leeuwen
 6. Kortekaas
 7. Wassenaar
 8. Berg
 9. Jong
 10. Ruiten
 11. Faas
 12. Ruigrok
 13. Kesteren
 14. Mesman
 15. Randsdorp
 16. Groot
 17. Verhaar
 18. Vries
 19. Duivenvoorden
 20. Grimbergen

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!