Places logo
Menu

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Kerkrade

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Kerkrade

Kerkrade is een gemeente in de Oostelijke Mijnstreek in Zuid-Limburg. De gemeente heeft ongeveer 45.000 inwoners. Vroeger was Kerkrade een onderdeel van het land van Overmaas, wat nu Brabant is. Als gevolg van het congres van Wenen op 5 april 1815 werd dit gebied toegewezen aan Pruisen, maar Kerkrade werd afgesplitst en bleef Nederlands grondgebied. Nadat België haar onafhankelijkheid uitriep, werd Kerkrade Belgisch grondgebied. Pas op 19 april 1839 wordt Kerkrade weer onderdeel van Nederland. Er is door de jaren heen dus veel gebeurd in en rondom Kerkrade. Zijn deze invloeden ook terug te zien in de meest voorkomende achternamen van de stad? Places Nieuws zocht het voor u uit.

Janssen meest voorkomende achternaam

Met stip op nummer 1 staat de achternaam Janssen. Deze achternaam is een patroniem, wat betekent dat de naam is afgeleid van de naam van de vader. In dit geval duidt de naam op 'Jans zoon' en is destijds vastgelegd door een man die de zoon van een Jan was.

Limburgse achternamen in Kerkrade

Een aantal achternamen vallen op in de lijst door de typische Limburgse achtergrond. Niet geheel verrassend voor een stad in Zuid-Limburg. Op plek 2 staat de achternaam Habets. Habets is een Limburgse familienaam die is gebaseerd op de voornaam Habet of Habert. Deze voornaam was vervolgens weer afgeleid van de Germaanse voornaam Hathuberht 'strijd-schitterend'. Op plek 7 staat de achternaam Smeets. Deze achternaam kan het best omschreven worden als de Limburgse versie van de naam Smit.

Patroniemen met Bijbelse achtergrond

Naast de typisch Limburgse namen, komen er ook achternamen met een Bijbelse achtergrond voor in de top 20. Bijvoorbeeld Jacobs, op plek 17, wat duidt op aartsvader Jacob die bij zijn geboorte de hielen van zijn tweelingbroer Esau vasthield en daardoor deze naam ontving. Ook de achternaam Peters, op plek 20, is afgeleid uit de Bijbel. Peter is de roepnaamvorm van de doopnaam Petrus. Jezus gaf deze naam aan zijn eerste apostel.

Top 20 meest voorkomende achternamen Kerkrade

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Kerkrade. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Janssen
 2. Habets
 3. Ploum
 4. Hanssen
 5. Jongen
 6. Paffen
 7. Smeets
 8. Vreuls
 9. Engels
 10. Senden
 11. Franssen
 12. Hermans
 13. Moonen
 14. Simons
 15. Bosch
 16. Hendriks
 17. Jacobs
 18. Muller
 19. Peters
 20. Jansen

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!