Places logo
Menu

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Hengelo

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Hengelo

Hengelo is een plaats in de streek Twente in de provincie Overijssel. In 2018 kende de stad 80.626 inwoners. Het is de vierde stad van Overijssel en wordt gezien als een industriestad. Door deze historie kreeg de stad de bijnaam 'metaalstad'. Jaarlijks worden er veel evenementen georganiseerd, zoals de Nacht van Hengelo en de Lambertuskermis. Daarnaast zijn er diverse galerijen en musea en zijn er verschillende wandel- en fietsroutes. Welke achternamen komen het meest voor in deze oude stad? Places Nieuws zet het op een rij.

Nijhof meest voorkomende achternaam

De meest voorkomende achternaam in Hengelo is de adresnaam Nijhof. Dit betekent dat de naam is afgeleid van waar men vandaan kwam, of waar men woonde. Nijhof is dan ook een voorbeeld van een boerderijnaam. Ook de nummer 3 in de lijst, Nijhof, is een vergelijkbare adresnaam.

Vooral veel adresnamen en beroepsnamen

Dit zijn achternamen die aangeven waar men vroeger woonde of welk beroep men had. Zo zijn er maar liefst 9 adresnamen terug te vinden in de top 20 van Hengelo en ook veel beroepsnamen. Enkele beroepsnamen zijn Smit, Boer en Visser. Als adresnamen zijn onder andere Bos, Horst, Berg en Geerdink terug te zien in de lijst.

Oude spelling en dialecten

Een aantal achternamen in Hengelo zijn gebaseerd op oude spelling, zoals Meijer en Smit. Familienamen hebben oude kenmerken, ook wel archaïsch genoemd. Terwijl de Nederlandse taal wordt gemoderniseerd, blijft de spelling voor deze achternamen hetzelfde. Daarnaast zijn er een aantal achternamen gebaseerd op dialect. Dit betekent dat een achternaam zoals Mulder gevormd wordt door verschillende uitspraken in andere gebieden.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Hengelo

Bent u benieuwd of uw achternaam het meest voorkomt in Hengelo? Onderstaande top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Nijhof
 2. Mulder
 3. Nijhuis
 4. Scholten
 5. Kuipers
 6. Vries
 7. Jong
 8. Berg
 9. Geerdink
 10. Jansen
 11. Meijer
 12. Nijland
 13. Smit
 14. Horst
 15. Boer
 16. Dijk
 17. Groothuis
 18. Kamphuis
 19. Bos
 20. Visser

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!