Places logo
Menu

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Buren

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Buren

Buren is zowel een stad als gelijknamige gemeente in de provincie Gelderland. Het pittoreske Buren heeft als bijnaam 'De parel van de Betuwe'. De stad ligt nabij de grotere plaatsen Tiel en Geldermalsen en telt 2682 inwoners. Wat Buren als stad bijzonder maakt is dat het zich 'Oranjestad' mag noemen vanwege de band met de koninklijke familie. Zien we de koninklijke geschiedenis van Buren ook terug binnen de achternamen van de huidige inwoners? Places Nieuws zette de top 20 populairste achternamen en hun betekenis van Buren op een rij.

Koninklijke familie in Buren

De band tussen Buren en de koninklijke familie is op verschillende manieren terug te zien. Zo draagt de korenmolen op de wallen in Buren de naam 'De Prins van Oranje'. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren. Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. Daarnaast gebruikt de koninklijke familie de schuilnaam Van Buren wanneer ze onherkenbaar willen blijven. In Buren stond bovendien een van de grootste kastelen van Nederland, genaamd 'Huis Buren'. Het kasteel werd in 1804 door de regering voor afbraak verkocht. Vandaag de dag staat er slechts een monument op de plek waar vroeger de brug naar de voorburcht was. De stad Buren telt ruim 100 rijksmonumenten en 55 gemeentelijke monumenten. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in deze stad!

Ommeren meest voorkomende achternaam

Ommeren is de meest populaire achternaam in Buren. Deze familienaam vindt volgens de Nederlandse Familienamenbank zijn oorsprong in de gemeente Buren, in de Neder-Betuwe. De achternaam komt het meeste voor in midden Nederland, zoals de provincies Utrecht, Gelderland en gedeeltelijk noord- en zuid-holland. Het wordt gecategoriseerd tot een toponiem. Een toponiem wordt ook wel een herkomstnaam genoemd en geeft aan waar men vandaan kwam of wat men bezat of beheerde.

Toponiemen zijn populair in Buren

Veel familienamen zijn van herkomst- en adresnamen afgeleid. Zo ook in de stad Buren. Verseveld staat op nummer twee van de meest voorkomende achternamen. Verseveld is eveneens een toponiem en duidt op welk gebied met bezat of waar men vandaan kwam. De achternaam komt weinig voor in Nederland. Verseveld komt gedeeltelijk voor in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland. Op de derde plek volgt de achternaam Berg. Berg is in tegenstelling tot Verseveld wel een veel voorkomende familienaam in Nederland. De achternaam komt met name voor in Noord- en Zuid-holland, Utrecht en Gelderland. Berg wordt volgens de Nederlandse Familienamenbank gecategoriseerd als een adresnaam. Adresnamen wijzen op microtoponiemen; zoals namen van huizen, velden, waterlopen en straten.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Buren

Dit zijn de populairste achternamen in Buren. Places Nieuws heeft een top 20 gemaakt. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Ommeren
 2. Verseveld
 3. Berg
 4. Dijk
 5. Honders
 6. Ingen
 7. Mourik
 8. Wijk
 9. Ewijk
 10. Schaik
 11. Berends
 12. Jong
 13. Mulder
 14. Toorn
 15. Verbeek
 16. Zetten
 17. Doorn
 18. Wit
 19. Baauw
 20. Haas

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!