Places logo
Menu

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Aa en Hunze

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Aa en Hunze

Aa en Hunze is een gemeente in de provincie Drenthe in Nederland. De naam verwijst naar de Drentsche rivieren Aa en de Hunze die beide door de gemeente stromen. De gemeente telt op 1 januari 2019 maar liefst 25.386 inwoners. Aa en Hunze wordt in twee delen gescheiden door de Hondsrug, een geopark bestaande uit zandruggen en stroomdalen van in totaal 70 kilometer die deels door Groningen en Drenthe lopen. Een geopark is een UNESCO gedefinieerd gebied met een archeologische, ecologische en culturele meerwaarde. De Hondsrug behoort tot een van de oudste bewoonde streken van Nederland. Daarnaast zijn binnen de gemeente ook in totaal twaalf hunebedden en verschillende grafheuvels te vinden. Hunebedden zijn grafkamers die bestaan uit ten minste drie staande draagstenen en een deksteen. Grafkamers zijn heuvels uit de prehistorie die dienden als begraafplaats. Kortom, Aa en Hunze kent een rijke bewoningsgeschiedenis. Wat zegt dat over de achternamen van de huidige inwoners?

Adresnamen spannen de kroon

In de top twintig van meest voorkomende achternamen in Aa en Hunze komen veel toponiemen voor. Toponiemen bestaan uit herkomstnamen of adresnamen en geven aan waar men vandaan kwam of waar men woonde. De achternamen Vries en Veen (op nummer 2 en 16) worden gecategoriseerd als herkomstnamen. Herkomstnamen gaan terug op namen van steden, dorpen en landen. De achternamen Venema, Schuiling, Hoving, Vos, Bos, Brink, Hadderingh en Dijk worden gecategoriseerd als adresnaam. Adresnamen duiden op namen van huizen, velden en straten.

Beroepsnamen

Naast toponiemen komen in de top twintig ook beroepsnamen voor. Beroepsnamen zijn achternamen die zijn afgeleid van handelende personen, die aangeven wat iemand voor beroep beoefent. Zo staat op nummer één de achternaam Smit, wat verwijst naar de beroepsnaam smid; een bewerker van metaal. Dekker kan verwijzen naar naar een beroepsnaam voor een dak- of rietdekker. Bakker is een beroepsnaam voor bakker van brood en andere deegwaren of steenbakker zoals een pottenbakker. Brouwer verwijst naar een beroepsnaam als bierbrouwer.

Top twintig meest voorkomende achternamen

Benieuwd welke achternamen het populairste zijn in Aa en Hunze? De top twintig is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. Misschien staat uw achternaam ertussen.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!