Places logo
Menu

Dit zijn de 20 meest voorkomende achternamen in Boxtel

Dit zijn de 20 meest voorkomende achternamen in Boxtel

Boxtel is een gemeente in de provincie Noord-Brabant en kende in 2019 iets meer dan 30.000 inwoners. De plaats ligt aan de rivier de Dommel en tussen de stedendriehoek Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch. De eerste meldingen van Boxtel dateren al uit de 11e eeuw, waarin de plaatsnaam werd beschreven als Buxtel of Buchestelle. Zien we deze historie ook terug in de top 20 meest voorkomende achternamen van Boxtel?

Schellekens meest voorkomende achternaam

Op plek één eindigt de achternaam Schellekens. Dit duidt op de naam van de vader, wiens voornaam waarschijnlijk Schelleken was. Dit is een vleivorm van Schel wat is afgeleid van Scalco en stond voor knecht, dienaar of krijgsman.

Diversiteit in achternamen

De top 3 van meest voorkomende achternamen van Boxtel laat diverse resultaten zien. Zo zien we onder andere een patroniem, adresnaam en beroepsnaam. Schellekens is bijvoorbeeld een patroniem. Op plek nummer twee en drie staan Langenberg en Weert, wat beiden een adresnaam zijn en duiden op de plek waar men vroeger woonde. Daarnaast kan Weert ook een beroepsnaam zijn. De meest voorkomende achternamen in Boxtel zijn vooral adresnamen, maar ook een aantal patroniemen en beroepsnamen zijn terug te vinden in de lijst. Daarnaast verwijst de achternaam Voets naar lichaam en kleding, waarbij met de naam Voets de benen en het lopen werden uitgedrukt.

Zeldzame namen in Boxtel

In de top 20 zijn een aantal zeldzame achternamen terug te vinden. Zo staat op plek vier Esch. Deze achternaam komt minder dan 50 keer voor in Nederland en duidt op de locatie waar men vroeger woonde. Ook is deze achternaam geschreven met oude spelling. Daarnaast komt de achternaam Ven weinig voor in Nederland, minder dan 100 keer. Deze naam duidt ook op het adres waar men vroeger woonde. Ook de achternaam Biggelaar op plek 18 komt weinig voor en is een voorbeeld van een adresnaam.

De top 20 meest voorkomende achternamen van Boxtel

Dit zijn de top 20 meest voorkomende achternamen van Boxtel. Let op, deze lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Schellekens
 2. Langenberg
 3. Weert
 4. Esch
 5. Schoenmakers
 6. Steen
 7. Ven
 8. Voets
 9. Dijk
 10. Heijden
 11. Timmermans
 12. Sande
 13. Velden
 14. Verhoeven
 15. Linden
 16. Schoot
 17. Smits
 18. Biggelaar
 19. Broek
 20. Jansen

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!