Places logo
Menu

Dit zijn de 20 meest voorkomende achternamen van het dorpje Deurne

Dit zijn de 20 meest voorkomende achternamen van het dorpje Deurne

Met een kleine 25 duizend inwoners is Deurne de grootste plaats in de gelijknamige gemeente, dat verder bestaat uit de dorpen Vlierden, Liessel, Helenaveen en Neerkant. Het dorp ligt in het bekende Brabantse gebied Peelland. Volgens de oudste vermelding komt de plaatsnaam Deurne van 'een met doornstruiken begroeide plek', wat dateert uit het jaar 721. De regio waarin het dorp zich bevindt staat van oudsher bekend om de rijke veenlanden en om de dekzandruggen. Places Nieuws zocht uit of de families die nu nog in het dorp wonen wat meer vertellen over de geschiedenis en identiteit van het dorp.

Janssen komt het meest voor

Op nummer één in de lijst staat Janssen. Dit is niet zo gek, omdat de naam ook in de rest van Brabant veel voorkomt en landelijk in de top tien van meest voorkomende achternamen staat. De achternaam Janssen staat binnen de antroponymie (leer van achternamen) bekend als patroniem of afstammingsnaam en verwijst naar de zoon van Jan, waarschijnlijk de vader van de eerste familie.

Ook de nummer vijf Martens en de nummer vijftien Jacobs zijn patroniemen. Ze verwijzen naar de zoon van respectievelijk Maarten en Jacob. In de lijst staan meer achternamen die eindigen op -s, maar dit zijn geen patroniemen. Daarvoor hieronder meer.

Opvallende betekenissen

In de lijst staan een aantal opvallende betekenissen:

Aarts - komt vermoedelijk van de christelijke (doop)naam Arnoldus, toen nog gebruikt als voornaam. Namen werden vroeger echter vaak ingekort. Zo ontstond Art of Aart. Aarts is wederom een patroniem en betekent 'zoon van Aart'.

Mortel - deze achternaam verwijst naar de vroegere substantie van zand en kalk, dat in de bouw werd gebruikt om bijvoorbeeld stenen aan elkaar te lijmen. Tegenwoordig kennen we mortel als cement.

Berkmortel - dit is een typische naam voor Deurne. In de rest van Nederland komt de naam zelden voor. De betekenis van mortel is bekend, de toevoeging van 'berk' maakt de naam mysterieuzer. Vermoedelijk verwijst het naar de mortel die vroeger op berken (bomen) werd gesmeerd om ze te beschermen tegen strenge vorst.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Deurne

Wilt u weten of uw achternaam in de top 20 staat? Bekijk dan snel de lijst. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Janssen
 2. Manders
 3. Berkmortel
 4. Aarts
 5. Martens
 6. Verberne
 7. Munsters
 8. Mortel
 9. Rijt
 10. Heijden
 11. Moorsel
 12. Bree
 13. Broek
 14. Fransen
 15. Jacobs
 16. Joosten
 17. Kuijpers
 18. Heuvel
 19. Ven
 20. Berkers

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!