Places logo
Menu

Dit is de historische betekenis van veel voorkomende achternamen in Geldrop

Dit is de historische betekenis van veel voorkomende achternamen in Geldrop

Geldrop, gelegen in de gemeente Geldrop-Mierlo, ligt aan het Eindhovens Kanaal. In het dorp vind je een beek genaamd de Kleine Dommel en een spoorlijn die treinreizigers vervoert tussen Eindhoven en Weert. Men vermoedt dat de naam Geldrop staat voor 'Gelders dorp'. Het gebied Geldrop werd vroeger namelijk omsloten door één partij: het hertogdom Gelre. Eerder dacht men dat Geldrop was afgeleid van 'Gelle dorp' waarbij 'gelle' voor moerassig en drassig gebied zou staan. Veel gebieden rond de Kleine Dommel liepen vroeger regelmatig onder water. Voor deze naamsverklaring is echter geen bewijs. Doordat namen al een lange tijd bestaan kun je er interessante historische informatie uithalen. Hebben de achternamen van de inwoners van Geldrop ook een historische betekenis? Telefoonboek.nl zocht het uit.

Van den Broek verwijst naar moerassig land

De meest voorkomende achternamen in Geldrop zijn Janssen, (van den) Broek en Jansen. Janssen en Jansen zijn een van de meest voorkomende achternamen in heel Nederland. De naam Broek is een adresnaam en verwijst waarschijnlijk naar een gebied of landgoed dat men ooit bezat of beheerde. De historische verklaring van de naam (van den) Broek is 'moerassig land'. Voorouders van mensen die van den Broek of van de Broek heten hebben waarschijnlijk ooit een moerassig gebied beheerd of kwamen daar vandaan. Vroeger dacht men dat de naam Geldrop naar moerassig en drassig verwees, het is dus niet gek dat veel inwoners van het dorp van de Broek of van den Broek als achternaam hebben.

Adresnamen

Andere adresnamen die vaak voorkomen bij de inwoners van Geldrop zijn Heijden, Hoof en Heuvel. Deze namen verwijzen ook naar een gebied of stuk land. Hoewel veel gebieden in Geldrop rondom de Kleine Dommel onder water liepen was er een hogere plek die altijd droog bleef. Deze plek draagt nu nog steeds de naam Heuvel. Inwoners met de achternaam Heuvel, of van de Heuvel, hebben wellicht overgrootouders die ooit rondom de Heuvel hebben gewoond of daar een stuk land beheerde.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Geldrop

Let op, de top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Janssen
 2. Broek
 3. Jansen
 4. Heijden
 5. Hoof
 6. Heuvel
 7. Sanders
 8. Scheepers
 9. Smits
 10. Vries
 11. Hendriks
 12. Lieshout
 13. Smulders
 14. Beek
 15. Hendrikx
 16. Eijnden
 17. Kerkhof
 18. Ven
 19. Greef
 20. Linden

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!