Places logo
Menu

Dit betekent de stadsnaam Roosendaal en deze achternamen komen er het meest voor

Dit betekent de stadsnaam Roosendaal en deze achternamen komen er het meest voor

Roosendaal is een stad en gemeente in Noord-Brabant. Het ligt zo dicht bij de grens met België, dat hier het laatste station op Nederlands grondgebied staat. Naast dit logistieke punt, kent Roosendaal ook een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. In deze eeuw verzochten een aantal nederzettingen samen een kapel op te richten. Het document hierover is de eerste vastlegging van de naam Roosendaal. Later had Roosendaal zwaar te lijden ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog, waarbij de stad niet werd beschermd door stadsmuren. Kerken, raadhuizen, huizen en schepen werden verwoest door langstrekkende troepen. Ook epidemieën van de pest troffen de stad in de 17e eeuw. Roosendaal had het zwaar te verduren, maar hier bleef het niet bij. Ook in de Tweede Wereldoorlog had Roosendaal te maken met verschillende bombardementen. Dit allemaal had een weerslag op de economie. Nu is een van de grootste bedrijventerreinen van Noord-Brabant gevestigd in Roosendaal en biedt het voor veel logistieke en transportbedrijven de ideale ligging. Places Nieuws zocht uit of we de historische invloeden en gebeurtenissen rondom Roosendaal terugzien in de meest voorkomende achternamen van de stad.

Wat betekent de naam Roosendaal?

Voordat we gaan zien welke achternamen het meest voorkomen in Roosendaal, zoomen we eerst in op de betekenis van Roosendaal zelf. Er is een tweeledige verklaring. Allereerst heeft dit te maken met de middeleeuwse gewoonte om kloosters een naam te geven, wat in dit geval om de naam 'dal der rozen' gaat. Dit zou verwijzen naar de Heilige Maria, aan haar was het eerste kapel gewijd. Ten tweede kan de naam verwijzen naar de locatie van de stad, waarbij Roosendaal als 'rietdal' beschouwd kan worden. Risse is een ander woord voor riet. Ook roos kan herleid worden naar 'rus', wat een moerasplant is. Dit kan duiden op het voormalige moeras waar Roosendaal op is gesticht.

Koninklijke naam meest voorkomend

De meest voorkomende achternaam in Roosendaal is de achternaam Konings. Deze naam lijkt in het zuiden van het land vaker voor te komen dan in het noorden van Nederland. Ook de tweede meest voorkomende achternaam is typerend voor het zuiden van ons land, namelijk Maas. Enerzijds verwijst dit naar de rivier de Maas en iemand die er wellicht naast woonde, anderzijds kan Maas een roepnaam zijn van de naam Thomas.

Namen met oude spelling

In de lijst zien we ook een aantal namen die getypeerd worden door de oude spelling van de naam. Dit zien we bijvoorbeeld bij de achternaam Bruijn (plek 12) en Suijkerbuijk (Plek 18). Bij deze namen zijn er verschillende schrijfwijzen van toepassing, zo kan Suijkerbuijk ook geschreven worden als Suijkerbuyck of Suykerbuyk.

Top 20 meest voorkomende achternamen van Roosendaal

De meeste namen in de lijst verwijzen naar locaties waar met vroeger woonde, of in de buurt woonde. Ook zien we enkele namen terug die verwijzen naar het beroep wat men vroeger uitoefende. Bekend naar de hele top 20? Lees dan snel het overzicht. De top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

De betekenissen van de achternamen zijn afkomstig uit de CBG Familienamenbank.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!