Places logo
Menu

Dit betekenen de meest voorkomende achternamen in Renkum

Dit betekenen de meest voorkomende achternamen in Renkum

Renkum is een gemeente in de provincie Gelderland. Het gebied rondom de Gelderse gemeente speelde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol vanwege de luchtlanding en veldslag van de geallieerden in september 1944, als onderdeel van Operatie Market Garden. Nog steeds vindt elk jaar in september de Airborne Wandeltocht plaats in Oosterbeek. Oosterbeek is een van de dorpen die onder de gemeente Renkum valt. Komt de rijke historie van deze gemeente terug in de achternamen van de ruim 31.000 inwoners?

Patroniemen en beroepsnamen

Als de top 20 uit Renkum vergeleken wordt met de landelijke top 20 komen veel namen overeen. Dertien van de twintig populairste achternamen in Renkum komen ook in het hele land veel voor. Veel van de Renkumse achternamen zijn een patroniem, wat inhoudt dat deze achternamen aangeven hoe de vader van de naamdrager heet. Zoals bij de namen: Jansen, Hendriks, Gerritsen, Janssen en Derksen. Ook verwijzen meerdere namen naar een beroep: Bakker, Boer, Mulder, Smit en Bouwman. Bij Mulder gaat misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar dit is een andere naam voor molenaar.

Beekhuizen en Born

Twee namen die vaker voorkomen in Renkum dan in de rest van het land zijn Beekhuizen en Born. Benieuwd wat deze namen betekenen? Beekhuizen is een voormalig landgoed, waarvan de helft een deel van het Nationaal Park Veluwezoom is. Dit vertelt veel over de bosrijke omgeving van Rhenen. De naam van landgoed Beekhuizen komt af van een beek. Born is ook een typische naam voor de Veluwe. Deze familienaam laat zien dat een voorouder op een plek of in een huis woonde genaamd De Born. Born duidt de aanwezigheid van een bron aan, een plek waar grondwater opborrelt, waar een put is gemaakt om water te halen.

Top 20 achternamen Renkum

De top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!