Deze achternamen komen het meest voor in de vijf grootste Gelderse stedenJansen, Janssen en Peters vormen top drie achternamen Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van ons land en staat bekend om de mooie natuur en prachtige steden. De hoofdstad van Gelderland is Arnhem, maar is qua inwonersaantal en oppervlakte niet de grootste stad. Nijmegen heeft namelijk de meeste inwoners en Apeldoorn is qua oppervlakte weer de grootste gemeente. Ook Ede en Doetinchem behoren qua inwoneraantal tot de grotere Gelderse steden. Woon jij in één van deze vijf steden en ben je benieuwd of jouw achternaam vaak voorkomt in jouw provincie en jouw stad? Je leest het in dit artikel.

Meest voorkomende achternamen Gelderland

De meest voorkomende achternamen van Gelderland zijn Jansen, Janssen en Peters. Geen verrassende top drie, Jansen en Janssen staan namelijk ook in de top 10 van meest voorkomende Nederlandse namen. De naam Peters is echter in Gelderland een stuk populairder dan in de rest van Nederland. Vooral in Nijmegen is de naam vaak te zien. Alle drie de namen zijn patroniemen, dat betekent dat de namen verwijzen naar iemands voornaam: Jan of Peter.

Achternamen in de steden

In de verschillende steden blijken Jansen, Janssen en Peters ook veel voor te komen. In Nijmegen en Arnhem bestaat de top drie uit precies deze namen, maar dan in een andere volgorde. In Doetinchem worden de twee patroniemen die verwijzen naar vader Jan aangevuld door Gerritsen. Ook dit is een patroniem en verwijst naar de naam Gerrit.

Apeldoornse en Edese namen wijken af

In Apeldoorn en Ede verschilt de top drie wel degelijk van die van de provincie in zijn geheel. Jansen is wel te vinden in beide rijtjes, maar de lijst wordt door andere namen aangevuld. In Apeldoorn zijn dit Mulder en Vries. Mulder is de beroepsnaam voor een molenaar en Vries verwijst naar de provincie Friesland. De Edese achternamen verwijzen meer naar de natuur: Brink en Berg staan op plaats twee en drie. Degenen met deze achternamen wonen waarschijnlijk op een stuk hoger gelegen land (Berg) of in de buurt van water (Brink).

Top 3 meest voorkomende achternamen Gelderland

De verschillende top 3's van de gehele provincie en de grote steden zijn gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek