Places logo
Menu

Deze achternamen komen het meest voor in de drie grootste Groningse steden

Deze achternamen komen het meest voor in de drie grootste Groningse steden

De gebieden in de provincie heetten vroeger De Ommelanden en maakten deel uit van de Friese landen. Waar deze benaming precies vandaan komt is niet helemaal bekend. Rond de middeleeuwen ontstond de stad Groningen. De provincie staat nog steeds bekend als Stad en Ommelanden, omdat de stad Groningen en het omringende platteland een gelijkwaardige positie in het gewest innamen. Telefoonboek.nl zocht uit wat de meest voorkomende achternamen zijn in de provincie en in de drie grootste steden: Groningen (stad), Hoogezand en Veendam.

Groningen (stad)

In de lijst met meest voorkomende achternamen in de stad Groningen, wijzen een aantal achternamen op de Noordelijke ligging en omgeving van de stad. 'De Vries' is de meest voorkomende achternaam in de stad en wijst naar de vroegere Friese landen, waar veel families in die tijd naar zijn vernoemd.

Ook 'van de(r) Veen' 'Bos' en 'van Dijk' zijn terug te vinden in de lijst. Deze achternamen verwijzen naar het vroegere landschap van de provincie. Verder kent de stad bekende Nederlandse achternamen als 'de Boer', 'Smit' en 'Bakker'. Deze achternamen komen in heel Nederland voor en verwijzen naar de gelijknamige beroepen die vroeger werden uitgeoefend door één van de voorouders.

Hoogezand

Met het relatief kleine inwonersaantal van 21.480 is Hoogezand de tweede grootste stad van Groningen. Qua achternamen komt de stad grotendeels overeen met de stad Groningen. Ook hier staan bijvoorbeeld 'de Vries' en 'Bakker' bovenaan de lijst. De achternaam 'Venema' komt ook veel voor in Hoogezand. Net als 'van de(r) Veen' verwijst deze achternaam naar vroegere veenlanden.

Veendam

Ook in Veendam is het 'de Vries' die het meest voorkomt. 'De Jager' staat op plek twee, wat vanzelfsprekend verwijst naar de methode jagen. Opvallende achternamen in de top tien zijn 'Drenth' en 'Oldenburger'. 'Drenth' verwijst naar de gelijknamige provincie ten zuiden van Groningen. Het is geen wonder dat er in Veendam nog Drentse invloeden zijn. In het middeleeuwse Drenthe zou de ligging van Veendam namelijk in deze provincie vallen. Waar 'Oldenburger' van is afgeleid is niet bekend.

Hieronder staan de top tien meest voorkomende achternamen in de drie steden weergegeven. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl


Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!