Places logo
Menu

Deze achternamen komen het meest voor in de drie grootste Drentse steden

Deze achternamen komen het meest voor in de drie grootste Drentse steden

Tegenwoordig staan er in heel Drenthe nog zo'n 51 (en 2 in Groningen), wat de grootste toeristische trekpleister is van de provincie. In de middeleeuwen bestond Drenthe uit drie grote gebieden die ook delen van het huidige Groningen en Friesland overlapten. Pas in 1815 werd de provinci Drenthe in de huidige vorm erkend. Echter begonnen de dorpen in provinci pas in de twintigste te groeien, nadat grote heide- en veengronden werden afgegraven. Tegenwoordig kent Drenthe met Assen, Emmen en Hoogeveen drie grote en bekende steden. Telefoonboek.nl zocht uit wat de huidige achternamen in deze steden zeggen over geschiedenis en omgeving van Drenthe.

Assen en Emmen verschillen nauwelijks

Assen is met een kleine 68.000 inwoners de (relatief kleine) hoofdstad van Drenthe. De meest voorkomende achternaam in deze stad is 'de Vries'. Deze achternaam duidt op een Friese afkomst of Friese voorouders. Het is na 'de Jong' en 'Jansen' de meest voorkomende achternaam van Nederland. De top tien van Assen kent verder de achternamen 'de Boer', 'Bakker' en 'Smit', welke verwijzen naar de gelijknamige beroepen.

Ook in Emmen is het 'de Vries' die het meest voorkomt. Verder staan ook de beroepsnamen 'de Boer', 'Bakker' en 'Smit', in de top tien van zowel Emmen als Assen. Op plek vier en vijf in beide steden zien we 'van de(r) Veen' terug. Deze achternaam verwijst naar de voormalige veengronden die de provinci kenmerkten.

Hoogeveen

In Hoogeveen komen echter hele andere achternamen het meest voor. De lijst wordt aangevoerd door 'Benjamins' wat verwijst naar 'zoon van Benjamin'. De voornaam Benjamin is afkomstig van de jongste van de twaalf zonen van Jakob, stamvader van de Israëlieten. Verder komen in deze top tien alleen 'De Vries', 'De Boer' en 'Jonge' ook voor in de andere twee lijsten. Hieronder staan de top tien meest voorkomende achternamen in de drie steden weergegeven. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!