Places logo
Menu

De vroegere handelsgeest leeft voort in achternamen Flevoland

De vroegere handelsgeest leeft voort in achternamen Flevoland

In Nederland komen de achternamen de Jong, Janssen en de Vries het vaakst voor. Maar geldt dat ook voor de jonge provincie Flevoland? Telefoonboek.nl bekeek hun database en vond welke achternamen het vaakst voorkomen in Flevoland. Het waren volgens de oude verhalen pioniers, polderjongens, ingenieurs, bouwvakkers, ambtenaren en boeren die bewust kozen voor het harde leven in de eerste jaren van de polders. De Flevopolder is het grootste kunstmatige eiland ter wereld. Er waren weinig voorzieningen en men had elkaar nodig om de nieuwe provincie vorm te geven. Maar wie zijn de bewoners van deze jonge provincie? Telefoonboek.nl zocht uit wie deze landpioniers zijn. We kijken naar de meest voorkomende achternamen in Flevoland zelf en in de drie grootste steden van Flevoland waaronder Almere, Lelystad en Emmeloord.

De 3 meest voorkomende achternamen in Flevoland

Achternamen zijn vaak afkomstig van patroniemen of zijn ontstaan uit beroepen, eigenschappen en geografische plaatsen. De naam 'Vries' komt het meeste voor in Flevoland. De Vries verwijst naar de provincie Friesland. Dit duidt erop dat veel bewoners van Flevoland voorouders uit Friesland hebben. Het is opvallend dat zowel in Almere en Lelystad de achternaam 'Vries' ook het meeste voorkomt. Op de tweede plaats staat 'Boer' gevolgd door 'Bakker'. Dit zijn beiden beroepsnamen. De meest voorkomende achternamen in Flevoland zijn weinig afwijkend dan die van de rest van Nederland.

Achternamen Flevoland wijzen op vroegere handelsgeest

Het feit dat de oude verhalen spreken over pioniers, ingenieurs, bouwvakkers, ambtenaren en boeren als eerste inwoners van Flevoland blijkt ook uit de achternamen. De meest voorkomende achternamen in Flevoland wijzen op de handelsgeest waar de verhalen over spreken. Zo zijn Vries, Boer, Bakker, Visser, Kramer, en Post namen die verwijzen naar beroepen.

Meest voorkomende achternamen provincie Flevoland

 1. Vries
 2. Boer
 3. Bakker
 4. Visser
 5. Berg
 6. Kramer
 7. Jong
 8. Post
 9. Jansen
 10. Dijk

Lelystad

Lelystad is de hoofdstad van Flevoland. De bouw van Lelystad begon in 1950 al voordat Oostelijk Flevoland was drooggelegd. De eerste bewoners kwamen in 1967 in Lelystad wonen. Tot aan de instelling van de provincie Flevoland in 1986 was Lelystad niet provinciaal ingedeeld. Halverwege de jaren negentig ging in Lelystad het roer om. Er werden aansprekende architecten aangetrokken om de stad een eigen identiteit en zelfvertrouwen te geven. De achternamen 'Vries', 'Jong', 'Janssen', 'Berg' en 'Vos' komen het meest voor in Lelystad. Het is opvallend dat deze achternamen verwijzen naar een patroniem of een adres. 'Vries', 'Jong', 'Janssen' en 'Berg' vormen bovendien de top vier van meest voorkomende achternamen in Nederland.

Almere

Nog geen 40 jaar jong en toch al 200.000 inwoners rijk. Almere telt veel groen en water dat de inwoners van deze dynamische stad zelfs als de stad volgroeid is, laat beschikken over drie keer zoveel leefruimte als de bewoner van een willekeurige bestaande stad. Qua achternamen komt Almere voor een groot deel overeen met de provincie zelf. De achternamen 'Vries', 'Bakker', 'Dijk', 'Meijer' en 'Mulder' staan in de top 5 meest voorkomende achternamen in Almere. Overigens weer bijna allemaal beroepsnamen.

Emmeloord

Deze stad telt 25.744 inwoners In 1936 werd begonnen met het aanleggen van de dijken om de Noordoostpolder die in 1940 klaar waren. Er werd ruim 50.000 hectare land ontgonnen uit het Ijsselmeer. Vanwege de ontginning werd de Noordoostpolder tijdens de Tweede Wereldoorlog een walhalla voor onderduikers. 'Jong', 'Berg', 'Boer', 'Vries' en 'Visser' staan in de top 5 van meest voorkomende achternamen in Emmeloord. Uit de top twintig blijkt dat de achternamen 'typisch Hollandse' achternamen zijn en regelmatig voorkomen in de rest van Nederland.


Hieronder staan de top twintig meest voorkomende achternamen in de drie steden weergegeven. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Meest voorkomende achternamen Lelystad

 1. Vries
 2. Jong
 3. Janssen
 4. Berg
 5. Vos
 6. Bakker
 7. Meijer
 8. Visser
 9. Groot
 10. Bos

Meest voorkomende achternamen in Almere

 1. Vries
 2. Bakker
 3. Dijk
 4. Meijer
 5. Mulder
 6. Jansen
 7. Visser
 8. Jong
 9. Groot
 10. Smit

Meest voorkomende achternamen Emmeloord

 1. Jong
 2. Berg
 3. Boer
 4. Vries
 5. Visser
 6. Bakker
 7. Dijkstra
 8. Dekker
 9. Jansen
 10. Vos

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!