Places logo
Menu

De Vries meest voorkomende achternaam in Friesland

De Vries meest voorkomende achternaam in Friesland

Friese bewoners zijn erg verbonden met hun provincie. Zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag dat maar liefst 79% van de Friezen zich verbonden voelt met hun provincie. Dit percentage ligt een stuk hoger dan in andere provincies in het land. De verbondenheid met de provincie is ook terug te zien in de meest voorkomende achternaam van Friesland. De achternaam De Vries is namelijk de meest voorkomende achternaam in de provincie. Welke achternamen komen er nog meer vaak voor in Friesland? Telefoonboek.nl heeft het uitgezocht.

De Vries, De Jong en Dijkstra populaire namen

De achternaam De Vries is met 2.118 vermeldingen de meest voorkomende naam in Friesland. Het is niet heel gek dat deze naam zo vaak voorkomt in Friesland. De achternaam De Vries is namelijk een herkomstnaam en verwijst naar de plaats waar iemand woont of waar iemand vandaan komt. In dit geval wordt er naar Friesland verwezen.

Op de tweede plaats staat de achternaam De Jong. Deze naam komt 2.004 keer voor in de database. De naam Dijkstra staat op de derde plaats en heeft 1.383 vermeldingen. De achternaam Boer staat op de vierde plaats met 1.300 vermeldingen. Tot slot staat de naam Visser op de vijfde plaats met 1.133 vermeldingen.

Dijkstra, Hoekstra en Veenstra

In de top tien van de meest voorkomende achternamen van Friesland zijn meerdere namen met het achtervoegsel -stra te zien. Het achtervoegsel -stra verwijst volgens de Nederlandse Familienamenbank naar een geografische plek. Zo duidt de naam Dijkstra aan dat de familie aan een dijk woonde of afkomstig was uit een plaats met -dijk in de naam. De naam Hoekstra geeft aan dat de naamdrager bij een hoek woonde of bij het dorp Hoek dat in de stad Leeuwarden is opgegaan. De naam Veenstra verwijst eveneens naar een geografische plek.

Top tien meest voorkomende achternamen in Friesland

Aan de hand van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl is er een top tien opgesteld. Dit zijn de tien meest voorkomende achternamen in Friesland:

 1. De Vries (2.118)
 2. De Jong (2.004)
 3. Dijkstra (1.383)
 4. Boer (1.300)
 5. Visser (1.133)
 6. Hoekstra (1.043)
 7. Postma (783)
 8. Veen (751)
 9. Veenstra (748)
 10. Meer (625)

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!