Places logo
Menu

De meest opvallende en veel voorkomende achternamen van Ameland

De meest opvallende en veel voorkomende achternamen van Ameland

Ameland is met haar 3.683 inwoners een van de vier bewoonde Waddeneilanden van de provincie Friesland. Ameland is voor veel mensen een vakantiebestemming, jaarlijks ontvangt het eiland zo'n 533.000 bezoekers. Op het eiland zijn vier dorpen waar de meeste mensen wonen: Hollum, Nes, Buren en Ballum. Wie zijn de echte inwoners van het Friese waddeneiland? Telefoonboek.nl zocht het uit en bekeek welke achternamen het meest voorkomen op het eiland.

Populairste achternamen

De meest voorkomende achternamen van Amelandse inwoners zijn Brouwer, de Jong en de Boer. De naam Brouwer komt naast Ameland ook regelmatig voor in Amsterdam en Apeldoorn. Het is een beroepsnaam voor een bierbrouwer. De naam de Jong is in heel Nederland een veel voorkomende achternaam, het is afgeleid van de immigratie van de (Chinese) naam Jong uit Suriname. De naam Boer is ook afgeleid van een beroep zoals landbouwer en veehouder.

Kooiker, Metz en IJnsen

Opvallende achternamen die veel voorkomen in Ameland zijn Kooiker, Metz en IJnsen. De naam Kooiker is een beroepsnaam en komt naast Ameland ook veel voor in Staphorst. Een kooiker is of was iemand die voor zijn beroep wilde eenden in een eendenkooi ving. Vroeger was dit echt een beroep, tegenwoordig is het meer een liefhebberij. De achternaam Metz kan verschillende betekenissen hebben, het kan verwijzen naar een beroepsnaam zoals metselaar. Het kan ook duiden op een herkomstnaam en verwijzen naar de plaats Metz in Frankrijk. Het kan bovendien ook afgeleid zijn van een voornaam zoals Matthias. De naam IJnsen is een patroniem en verwijst naar de voornaam van iemands vader. De namen Metz en IJnsen zijn typisch Amelandse namen en komen nergens zo vaak voor als in Ameland.

Top 20 meest voorkomende achternamen Ameland

Let op, deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl

 1. Brouwer
 2. Jong
 3. Boer
 4. Molenaar
 5. Kooiker
 6. Metz
 7. Visser
 8. Vries
 9. Bakker
 10. IJnsen
 11. Nobel
 12. Oud
 13. Kiewied
 14. Mosterman
 15. Smit
 16. Kienstra
 17. Faber
 18. Ruygh
 19. Beijaard
 20. Boelens


Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!