Places logo
Menu

De groothandel boekt aanzienlijk meer omzet in het derde kwartaal

De groothandel boekt aanzienlijk meer omzet in het derde kwartaal

In de groothandel is de omzet in het derde kwartaal van dit jaar met gemiddeld 3,5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2016. De successen in de groothandel worden vermeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de Kwartaalmonitor groothandel.

Bijna alle sectoren profiteren

In principe konden alle sectoren wel profiteren van een omzetstijging. In de groothandel in voedingsmiddelen werd 2,5 procent meer omzet gemaakt dan een jaar geleden. De zuivelhandel zag een omzetgroei van maar liefst 24 procent; een gevolg van de hogere merkprijs.

De groothandel in consumentenartikelen groeide met 4,5 procent, een sector die al een tijd een stijgende tendens ziet in hun omzetcijfers. Leveranciers die apparatuur voor de industrie aanbieden, deden met name goede zaken in het buitenland. Deze sector zag een omzetgroei van bijna 8 procent.

Toeleveranciers voor de industrie maakten een omzetstijging mee van 7,9 procent en kenden daarmee het beste kwartaal van de afgelopen vijf jaar. Deze stijging kwam ook door een toegenomen vraag naar materieel uit het buitenland.

Omzetdaling

Er zijn echter ook sectoren die niet konden meegenieten van de stijging in omzet. Groothandelaren die gespecialiseerd zijn in landbouwproducten zagen hun omzet dalen met 5,2 procent. Ook de groothandel in groente en fruit ondervond een omzetdaling, dat kwam mede vanwege een afgenomen export. De omzet daalde voor die sector met 7 procent.

De groothandel in landbouwmachines zag daarentegen een omzetstijging van maar liefst 15,2 procent, een grotere stijging dan in de eerste twee kwartalen van 2017. Deze stijging is vooral te wijten aan een groeiende vraag uit het buitenland.

Positieve verwachtingen

Groothandelaren blijven positief en zien de toekomst rooskleurig in. Naar verwachting hebben de ondernemingen in 2018 dan ook meer personeel nodig.

Dit positieve toekomstperspectief komt voornamelijk omdat in het derde kwartaal van 2017 sprake was van het laagste aantal faillissementen in jaren. In die periode maakten 89 groothandelaren de gang naar curator, 6 minder dan in het tweede kwartaal.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!