Places logo
Menu

De economie is groeiende, maar niet zoals voorheen

De economie is groeiende, maar niet zoals voorheen

De Nederlandse economie blijft groeien. In het derde kwartaal is het bruto binnenlands product (bbp) gestegen met 0,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, dat is 3 procent meer dan hetzelfde kwartaal in 2016. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg het bbp met 1,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. De Nederlandse economie blijft dus groeien, maar hij is wel afgenomen ten opzichte van het tweede kwartaal. Het CBS vermeldt daar wel bij dat de groei in het vorige kwartaal van 2017 een uitzonderlijk hoge groei was.

De groei is volgens het CBS breed gedragen: het heeft betrekking tot investeringen, consumptie en export. Dit kwartaal markeert het veertiende kwartaal op een rij dat de Nederlandse economie groeiende is.

Daarnaast geeft ook de consument meer uit: consumentenuitgaven namen met 2,5 procent toe. Zij gaven het meest uit aan elektronica, kleding en huisinrichting. Verder meldt het CBS dat het consumentenvertrouwen in het derde kwartaal op het hoogste niveau lag in 10 jaar.

Export

De uitvoer van goederen en diensten groeide in het derde kwartaal van 2017 wel sterker dan in de voorgaande kwartalen. Nederlandse bedrijven hebben vooral meer machines uitgevoerd ten opzichte van de eerste twee kwartalen. Ook meer auto"s en chemische producten werden geëxporteerd.

De industrie produceerde tevens meer dan vorig jaar. Productiegroei was vooral te zien bij elektrische apparaten, machines en transportmiddelen.

Woningen en vervoer

In het derde kwartaal zijn volgens de cijfers van het CBS met name investeringen in woningen, vliegtuigen en personenauto"s gegroeid. Het CBS geeft aan dat deze hogere investeringen in lijn zijn met het positieve vertrouwen van de Nederlandse ondernemers.

Zakelijke dienstverlening

De productie van zakelijke dienstverlening groeide in het derde kwartaal het meest. Deze groei is voornamelijk te wijten aan de uitzendbranche. Er was namelijk wederom een sterke toename in het aantal uitzendkrachten dit jaar.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!