Places logo
Menu

De 20 meest voorkomende achternamen van het Friese Heerenveen

De 20 meest voorkomende achternamen van het Friese Heerenveen

Heerenveen is een eeuwenoude stad in de provincie Friesland. De stad heeft veel historische straatjes, mooie gebouwen en talloze monumenten. In het Fries spreken mensen van 'It Hearrenfean'. De gemeente Heerenveen telt iets meer dan 50 duizend inwoners. Welke achternamen komen vaak voor bij de inwoners van de Friese plaats? Telefoonboek.nl zocht het uit.

Bekende achternamen

De achternamen de Jong, de Vries en Hoekstra zijn de meest voorkomende achternamen in Friesland. De naam de Jong en de Vries komen in heel Nederland regelmatig voor. De naam Hoekstra geeft aan dat de naamdrager op een hoek woonde. De familienaam kan ook verwijzen naar een toponiem, zoals het dorp Hoek dat in de stad Leeuwarden is opgegaan of de boerderij De Hoek te Offingawier (Sneek). Deze achternaam komt naast Heerenveen ook veel voor in Leeuwarden en Tytsjerksteradiel.

Gekke achternaam

De achternaam Stoelwinder staat op de 18e plaats van de top 20 en komt dus regelmatig voor in Heerenveen. Dit is opvallend, buiten Heerenveen zul je deze naam namelijk niet vaak tegenkomen. De achternaam wordt als beroepsnaam gezien, dit betekent dat de naam afgeleid is van een werkwoord dat het handelen van personen aanduidde. Het is niet duidelijk naar welk beroep de naam zou verwijzen. Soms kan een naam ook een indirecte verwijzing zijn. De naam Stoelwinder behoort tot de lijst met 1.647 'rare' Nederlandstalige achternamen.

Top 20 meest voorkomende achternamen Heerenveen.

 1. Jong
 2. Vries
 3. Hoekstra
 4. Boer
 5. Dijkstra
 6. Jonker
 7. Visser
 8. Bakker
 9. Meer
 10. Wal
 11. Haan
 12. Bergsma
 13. Dijk
 14. Veenstra
 15. Bos
 16. Brouwer
 17. Meulen
 18. Stoelwinder
 19. Postma
 20. Veen

Let op: de lijst van meest voorkomende achternamen is samengesteld op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!