Places logo
Menu

Cremers, Lemmens en Tummers typisch ‘Sittardse’ achternamen

Cremers, Lemmens en Tummers typisch ‘Sittardse’ achternamen

Sittard heeft een historische binnenstad met vele restaurantjes, kroegen en historisch erfgoed. Ook buiten de binnenstad vind je imposant erfgoed, zoals de 14e-eeuwse Ophovenermolen pal naast het idyllische Stadspark. Cultuurhistorisch erfgoed is de verzamelnaam voor alles wat in de loop der geschiedenis door mensen is aangelegd en gemaakt. Achternamen behoren ook tot een belangrijk erfgoed. Welke achternamen zien we veel terug in Sittard? Telefoonboek.nl zocht het uit.

Drie meest voorkomende namen

De meest voorkomende achternamen in Sittard zijn Janssen, Smeets en Peters. De naam Smeets is een specifiek Limburgse variant op de beroepsnaam Smit. Deze naam is ontstaan doordat de spelling van namen voor 1811 nog niet officieel was vastgelegd. Pas in 1811 kregen achternamen hun vaste vorm, vanaf toen werd de naam van generatie op generatie overgedragen in de spellingsvorm waarin de naam was geregistreerd. Hiervoor was de Nederlandse spelling nog vol in ontwikkeling en werden namen regelmatig anders geschreven. De naam Smit werd bijvoorbeeld in Limburg anders geschreven dan in een Noordelijke provincie. Uiteindelijk is de naam Smeets in Limburg blijven bestaan. Jansen en Peters zijn beide patroniemen, dat betekent dat de namen afstammen van de voornaam of doopnaam van de vader.

Typische Sittardse achternamen

Cremers, Lemmens, Tummers, Salden, Vroomen en Dieteren zijn typisch Sittardse achternamen. Deze achternamen zul je niet veel zien in andere steden van Nederland. Veel van deze achternamen zijn patroniemen en afgeleid van een voornaam of doopnaam van iemand. De naam Cremers wordt gezien als een beroepsnaam, de naam is afgeleid van cramer ofwel een kleinhandelaar, een kramer. Een kramer ging vroeger met zijn cramerie, cremerie ofwel 'winkelwaren' langs deuren om zijn producten uit te stallen. De kramer nam alleen datgene mee wat in zijn 'craam' te pas kwam.

Top 20 meest voorkomende achternamen Sittard

Lees hier de 20 meest voorkomende achternamen in Sittard. Staat jouw naam er ook tussen? Let op, deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Janssen
 2. Smeets
 3. Peters
 4. Hermans
 5. Willems
 6. Cremers
 7. Eijkenboom
 8. Coenen
 9. Lemmens
 10. Stevens
 11. Tummers
 12. Hendriks
 13. Salden
 14. Mertens
 15. Vroomen
 16. Wetzels
 17. Houben
 18. Beckers
 19. Koenen
 20. Dieteren

Foto: Bigstock


Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!