Places logo
Menu

Britse premier Theresa May wil Groot-Brittannië uit de douane-unie

Britse premier Theresa May wil Groot-Brittannië uit de douane-unie

Op 29 maart 2019 verlaten de Britten de Europese Unie. Voordat het zover is moet er nog over verschillende onderwerpen onderhandeld worden. De komende weken wordt besloten of de Britten na de Brexit wel of niet in de douane-unie blijven. Britse premier Theresa May heeft in haar speeches aangegeven dat zij wilt dat Groot-Brittannië de douane-unie verlaat. Toch lijkt het erop dat een meerderheid van het Britse parlement het hier niet mee eens is en daarmee voorstander is van lidmaatschap van de douane-unie.

Douane-unie

Een douane-unie is een samenwerking tussen verschillende staten waardoor er een vrij verkeer van goederen is in de deelnemende landen. De Europese Unie heeft deze samenwerking met verschillende Europese gebieden waaronder Groot-Brittannië. Als Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt kan hier verandering in komen. Één van de doelen van de Brexit is namelijk dat de Britten meer controle krijgen over hun eigen grenzen en grensbeleid. Volgens premier Theresa May moet Groot-Brittannië daarom de douane-unie verlaten.

Handelsverdragen Europese Unie

Als de Britten besluiten in de douane-unie te blijven moeten zij zich houden aan de handelsverdragen die de Europese Unie heeft gesloten. Hierdoor kunnen ze niet zelfstandig onderhandelen met de VS, India of Australië. Wanneer de Britten uit de Europese Unie stappen hebben zij als niet-lid, geen zeggenschap meer over hoe deze handelsverdragen eruit gaan zien. Nederlandse bedrijven die naar Groot-Brittannië exporteren hopen dat de Britten in de douane-unie blijven. Lidmaatschap betekent namelijk zonder tarief en belemmeringen goederen vervoeren tussen Europese Unie-landen. Britse exporterende bedrijven zijn hier ook groot voorstander van.

Stemmen

Wanneer de Britten lid blijven van de douane-unie is een belangrijk doel van de Brexit zo goed als mislukt. Veel conservatieven die voor de brexit zijn, vinden daarom lid blijven van de douane-unie geen optie. Toch lijkt het erop dat er zo"n elf of twaalf conservatieven zijn die bereid zijn om met de oppositie mee te stemmen vóór lidmaatschap van de douane-unie. Als dit gebeurd is dit genoeg voor een meerderheid om de regering te dwingen in de douane-unie te blijven. Deze stemming zal over een paar weken plaatsvinden. Het is de vraag of premier May de meerderheid voor zich krijgt. En wat doet ze als de meerderheid kiest voor lidmaatschap van de douane-unie.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!