Places logo
Menu

Bosrijk Brummen: deze achternamen komen veel voor in het dorp nabij de Veluwe

Bosrijk Brummen: deze achternamen komen veel voor in het dorp nabij de Veluwe

De gemeente Brummen is vernoemd naar de gelijknamige plaats, maar de grootste plaats wat betreft inwonertal is toch echt Eerbeek. Ook de dorpen Empe, Hall en Leuvenheim horen bij deze gemeente, evenals zes buurtschappen en de wijk Rhienderen. Het is een landelijk gebied dicht bij de Veluwe. Vooral in de zomer is er veel fietsrecreatie. Het karakter van de gemeente Brummen wordt als deels Veluws en deels Achterhoeks beschreven. Wat komt hier van terug in de achternamen van de ruim 20.000 inwoners van de gemeente?

Patroniemen in de top 3

Jansen, Gerritsen en Peters voeren de lijst aan. Dit zijn patroniemen die ook in de rest van Nederland veel voorkomen. Patroniemen verwijzen naar de voornamen van de vaders van de naamdragers. Willems, Berends en Hendriks verderop in de top 20 zijn ook patroniemen.

Verwijzingen naar beroepen en natuur

De achternaam Veen werd vaak toegekend aan turfgravers, en wijst dus op een beroep. Ook brouwer verwijst naar een beroep, namelijk het beroep van bierbrouwer. Mulder is een vroegere benaming voor molenaar en is de derde beroepsnaam in de top 20. Niet alleen verwijzen achternamen naar beroepen, maar ook naar de natuur. Verbeek, Brink en Beek zijn afgeleid van waterlopen en ook Berg spreekt redelijk voor zich.

Unieke namen in Brummen

Schotpoort, Bleumink, Elshof, Pasman en Schut komen vaak voor in Brummen, maar niet in de rest van het land. Deze namen zijn uniek voor deze gemeente, maar wat betekenen ze eigenlijk? Bleumink is een adresnaam, dus als mensen deze naam dragen, dan wil dat zeggen dat zij daar gewoond hebben. Veel erven in de omgeving van Brummen heten zo. Elshof en Pasman zijn ook adresnamen, die verwijzen namelijk naar de naam van boerderijen in de regio. Schut is een beroepsnaam voor schutter.

Top 20 meest voorkomende achternamen Brummen

Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!