Boer en Bakker een van de meest voorkomende achternamen in EdamEdam

De achternamen Boer, Bakker en Groot komen u vast bekend voor. De namen komen veel voor in Nederland. Het zijn zelfs de meest voorkomende achternamen in de Noord-Hollandse plaats Edam. Hebben de veel voorkomende achternamen iets te maken met de geschiedenis van deze plaats? Places Nieuws zocht het uit.

Beroepsnamen

Edam staat bij de meeste mensen bekend om de Edammer kazen. Het authentieke Edam heeft echter nog veel meer te bieden dan kaas. De stad heeft namelijk een rijke geschiedenis die goed te zien is in de oude straatjes en grachtjes. Veel voorkomende achternamen in Edam zijn beroepsnamen. Dit zijn achternamen die verwijzen naar het beroep dat iemand uitoefende. Bijvoorbeeld Boer (1e), Bakker (2e), Veerman (5e), Visser (6e), Smit (8e) en Schilder (10e). Edam is ooit ontstaan doordat in de 12e eeuw veel boeren en vissers zich vestigden aan het riviertje de IJe. Uit deze eenvoudige nederzetting ontstond later de stad. Niet gek dus dat er nog steeds veel 'Boeren' en 'Vissers' zijn te vinden in deze plaats.

Bijzondere achternamen

De achternamen Everaars, Rossenaar en Bouwes komen minder vaak voor in Nederland. Het zijn bijzondere achternamen die wel veel voorkomen in Edam. De namen behoren meestal tot de categorie patroniem. Dat betekent dat ze zijn afgeleid van een voornaam van iemand. Iemand met de achternaam Everaar kan bijvoorbeeld afstammen van iemand die ooit Evert heette.

Top 20 meest voorkomende achternamen

Let op, deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Boer
 2. Bakker
 3. Groot
 4. Kemper
 5. Veerman
 6. Visser
 7. Dijk
 8. Smit
 9. Everaars
 10. Schilder
 11. Vlaanderen
 12. Haan
 13. Rossenaar
 14. Graaf
 15. Greuter
 16. Molenaar
 17. Smits
 18. Tol
 19. Vries
 20. Bouwes

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis Advies

Places.nl helpt ondernemers groeien

Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Onze online adviseurs bellen binnen één werkdag voor advies op maat.

Bedoelde u ?
Places advieslijn: 024 - 2006 615
4,5
(1761)Zoeken
Zoek