Places logo
Menu

Boekelse achternamen vertellen over Brabantse omgeving

Boekelse achternamen vertellen over Brabantse omgeving

De maand februari is in volle gang en dat betekent dat ook het carnaval voor de deur staat. In onder andere Noord-Brabant en Limburg barst dan het feestgedruis los. Zo ook in Knöllekesland, zoals Boekel tijdens de feestelijke vierdaagse heet. De naam Boekel is waarschijnlijk voortgekomen uit Beukeloo, dat 'op zandgrond gelegen beukenbos' betekent. Dat zegt veel over de ligging van de Brabantse plaats. Waar vertellen de achternamen van de bijna 9.000 inwoners iets over? Places.nl onderzocht het!

Unieke achternamen in Boekel

Wat meteen opvalt bij de top twintig meest voorkomende achternamen van Boekel, is dat er slechts drie namen uit de lijst ook in de landelijke top twintig staan. Dat zijn Jansen (plek acht), Berg (plek negen) en Dijk (plek dertien). Jansen is een patroniem, dat wil zeggen dat deze naam gegeven werd aan de zoon van vader Jan. Berg en Dijk zijn adresnamen en vertellen iets over de omgeving waar men woonde. Deze landschapskenmerken spreken ieder voor zich.

Achternamen vertellen over omgeving

Lankveld is eigenlijk een typisch Achterhoekse naam, maar staat wel op nummer één in de Boekelse top twintig. Het is een toponiem, wat betekent dat deze achternaam aangaf waar men vandaan kwam, welk gebied of landgoed men bezat of beheerde, of welke huizen men in eigendom of huur had. Ven (plek twee) is eveneens een toponiem, om nog preciezer te zijn een adresnaam. Een ven is een stuk land waar turf gestoken wordt, een waterig stuk land. Daar woonden personen met deze achternaam dichtbij. Elzen (plek drie) kan een adresnaam zijn, maar is mogelijk ook een patroniem op basis van de voornaam Elisabeth.

Toponiemen komen vaak voor

Andere toponiemen die veel voorkomen in Boekel zijn Haandel (plek vier), Bijvelds (plek vijf), Berg (plek negen), Berlo (plek tien), Boogaard (plek elf), Broek (plek twaalf), Dijk (plek dertien), Dooren (plek vijftien), Kessel (plek zeventien), Lieshout (plek achttien), Moorsel (plek negentien) en Sleeuwen (plek twintig). Dit is zonder twijfel de meest voorkomende achternaam soort in Boekel.

Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. De verklaringen van de achternamen zijn afkomstig uit de Nederlandse Familienamenbank van CBG.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!