Places logo
Menu

Beroepsnamen duiden op rijke handelsgeschiedenis van Zaanstad

Beroepsnamen duiden op rijke handelsgeschiedenis van Zaanstad

Zaanstad is een gemeente in de provincie Noord-Holland en is de grootste gemeente in de Zaanstreek. De gemeente heeft iets meer dan 155.000 inwoners. Zaanstad zelf is een relatief jonge gemeente, maar de geschiedenis van de streek gaat al verder terug. De eerste bewoners waren er al in 800 voor Christus, maar zij trokken vermoedelijk weg door wateroverlast. Vanaf de 12e eeuw lijkt er sprake te zijn van permanente bewoning. In deze regio stonden veel houtzaagmolens om te voldoen aan de vraag naar hout voor scheepsbouw. Het is dan ook niet toevallig dat dit beroep terug is te zien in de meest voorkomende achternamen van de stad. De ontwikkeling hiervan ging gepaard met de economische groei van Amsterdam. Naast het zagen van hout werd er ook in gehandeld, werd de regio actief in scheepsbouw en de walvisvaart. Is deze historie terug te zien in de meest voorkomende achternamen van Zaanstad? Places Nieuws zocht het uit.

Vries op plek één

De achternaam Vries staat op plek één en is zowel een patroniem als herkomstnaam. Dit betekent dat de naam of is afgeleid van de naam van de vader, of de herkomst van iemand aanduidt. In dit geval kan het gaan om iemand die uit Friesland kwam bijvoorbeeld. Op plek twee en drie staan de achternamen Smit en Boer die beiden aangeven welk beroep men vroeger uitoefende.

Veel beroepsnamen

In de top 20 meest voorkomende achternamen van Zaanstad komen veel beroepsnamen voor. Zo zien we bijvoorbeeld Bakker, Visser, Dekker, en Muller terug in de lijst. Dit wijst op de handelsgebieden in de Zaanstreek en de vele ambachten die hier uitgeoefend werden. Ook de beroepsnaam Boon is terug te vinden in deze lijst. Boon kan betekenen dat iemand vroeger bonenplanter, oftewel een groenteboer was. Daarnaast kan Boon ook een bijnaam zijn voor iemand die zo klein was 'als een boon'.

Top 20 meest voorkomende achternamen Zaanstad

De volledige lijst van achternamen in Zaanstad is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!