Places logo
Menu

Beroepen komen veelvuldig terug in achternamen gemeente Huizen

Beroepen komen veelvuldig terug in achternamen gemeente Huizen

Het Gooi, ook wel Gooiland genoemd, is een gebied dat ligt op hoge zandgronden. De vier huidige gemeenten Huizen, Blaricum, Laren en Hilversum maken hier deel vanuit. Huizen telt als gemeente ruim 40.000 inwoners. Van oorsprong spreken zij een dialect, wat tegenwoordig niet veel meer wordt gesproken. Een mannelijke inwoner wordt volgens dit dialect Taatje genoemd en een vrouw uit Huizen wordt aangesproken met Nenne. Telefoonboek.nl onderzocht of de achternamen in de gemeente ook zo uniek zijn.

Verwijzen naar beroepen

In Huizen staat de achternaam Visser op nummer één. Dit is een beroepsnaam, deze achternaam verwijst dus naar een beroep. Deze beroepsnamen zijn populair in de gemeente: ook Veerman, Bakker, Boer, Molenaar, Schipper, Mulder, Brouwer en Smit zijn afgeleid van een beroep. De meeste namen in dit rijtje spreken voor zich. Mulder is een ander woord voor molenaar en Smit is een andere schrijfwijze van smid.

Rebel

Rebel kan een bijnaam zijn voor een opstandig persoon, maar de herkomst kan ook in Duitsland worden gevonden. In het Duits wordt deze naam namelijk verklaard als beroepsbijnaam (metonymische beroepsnaam) of woonplaatsaanduiding (adresnaam). Rebe betekent in de taal van onze oosterburen wijnstok. Iemand met deze naam woonde dus bij een wijngaard of hield zich voor zijn beroep hier mee bezig.

Typisch Noord-Hollands

Kos is typisch een Noord-Hollandse achternaam. Vermoedelijk is dit een patroniem, een naam die verwijst naar de vader van de naamdrager. Kos is een roepnaam, die komt van Kors (Korstiaan) of Koos (Kobus). Ook zou deze naam uit Duitsland kunnen komen. In dat geval is het een beroepsbijnaam voor iemand die korven vlecht. Kosch/Kosz betekent namelijk korf in het Duits. Ook Schaap is zo'n beroepsbijnaam en verwijst naar het beroep van schaapherder.

Top 20 meest voorkomende achternamen Huizen

Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!