Places logo
Menu

Autosector ziet omzetgroei en is positief over de toekomst

Autosector ziet omzetgroei en is positief over de toekomst

Ondernemers in de auto- en motorbranche boekten zo'n 4 procent meer omzet in het derde kwartaal van 2017 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016. De branche denkt dat deze groei stand kan houden in 2018.

Dat blijkt uit de Kwartaalmonitor auto- en motorbranche van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging in omzet houdt al bijna drie jaar stand. De enige daling in de afgelopen drie jaar was in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Personenauto"s gaan hard

De omzet in de autobranche in het derde kwartaal van 2017 is voornamelijk terug te zien bij importeurs van nieuwe personenauto"s en in de personenautobranche. De importeurs van nieuwe personenauto"s boekten bijna 7 procent meer omzet dan vorig jaar. In de personenautobranche is de omzet met ruim 6 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Ook motorhandelaars blijven niet achter: hun omzet nam toe met bijna 4 procent.

Dalingen

Niet elke branche in de autosector kwam er even goed uit. De bedrijfsautobranche kende een omzetdaling van bijna 3 procent. Dit was tevens de grootste omzetdaling. Autoservicebedrijven kenden na negen kwartalen van groei een omzetdaling van bijna 1 procent. Handelaren in auto-onderdelen zagen een daling van bijna 2 procent.

Positief over 2018

De groei in omzet van de autobranche zal naar verwachting van ondernemers in de sector stand kunnen houden in 2018. Bijna 33 procent van de ondernemers verwacht dat de omzet volgend jaar zal toenemen.

Ondernemers zijn ook positief over de personeelsbezetting en de verwachte investeringen. Ruim 6 procent van de ondernemers verwacht volgend jaar het personeelsbestand uit te breiden. Verder is 5 procent van de ondernemers van plan om volgend jaar meer te investeren. De afgelopen vijf jaar zijn de verwachtingen van ondernemers in de autosector aanzienlijk verbeterd.

Deelbranches

Deelbranches hebben ook positieve verwachtingen met betrekking tot de omzet en personeelsbezetting in 2018. Alleen de handelaars in auto-onderdelen zijn minder positief: zij verwachten dat ze moeten snijden in hun personeelsbestand.

De deelbranches zijn wel meer verdeeld over de verwachte investeringen. De auto- en reparatiebranche en de motorbranche willen in 2018 meer investeren. Autoservicebedrijven en handelaren in auto-onderdelen verwachten juist minder te investeren.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!