Places logo
Menu

Apotheken staan ook via de telefoon klaar om advies te geven

Apotheken staan ook via de telefoon klaar om advies te geven

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vindt dat Albert Heijn zware pijnstillers uit het assortiment moet halen. Het gaat hierbij om middelen zoals Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen. Verkeerd gebruik van deze medicijnen kan namelijk gevaarlijke situaties en zelfs sterfgevallen opleveren. De medicijnen zouden volgens experts alleen bij drogisten en apotheken verkocht moeten worden, daar kunnen klanten namelijk persoonlijke voorlichting krijgen. Wanneer klanten vragen hebben over medicijnen kunnen zij ook telefonisch contact opnemen met de apotheek. Maar zijn apotheken bereikbaar voor telefonische vragen? Telefoonboek.nl heeft uitgezocht of apotheken telefonisch goed bereikbaar zijn.

Onderzoek

In de database van Telefoonboek staan 2.642 telefoonnummers geregistreerd in de categorie "apotheek". Deze nummers worden in het bestand gemarkeerd als "slecht bereikbaar" wanneer er drie keer of vaker geen gehoor wordt gegeven aan de oproep: hierbij is er ook geen mogelijkheid een bericht achter te laten. Dit was bij 267 apotheken het geval, hetgeen neerkomt op 10% van de gevallen. Dat betekent dat 90% van de apotheken weinig tot geen klachten krijgt.

Provincies

Wanneer er naar de bereikbaarheid van apotheken per provincie wordt gekeken valt op dat Limburg (20%) het hoogste percentage slecht bereikbare apotheken heeft. Met 28 gemiste oproepen scoort Service Apotheek Nieuwenhagen in Landgraaf, van alle apotheken in Limburg, het slechtst op telefonische bereikbaarheid. In tegenstelling tot Limburg scoren apotheken in Friesland een stuk beter op de telefonische bereikbaarheid. In de noordelijke provincie is namelijk slechts 4,8% van de apotheken niet goed bereikbaar.

BENU en Service Apotheek

In het bestand van apotheken komen een aantal grotere organisaties vaker voor. De meeste onbereikbare apotheken behoren tot BENU apotheek en Service Apotheek. Van de BENU apotheken zijn er 36 slecht bereikbaar en van Service Apotheek zijn 34 vestigingen niet goed bereikbaar.

Goede bereikbaarheid

Over het algemeen zijn de meeste apotheken telefonisch goed bereikbaar. Dit is een goed teken, het is namelijk belangrijk dat mensen advies over medicijnen kunnen krijgen. Een goede voorlichting over medicijnen kan misbruik van deze middelen tegengaan. Bij verkeerd gebruik van sommigen middelen kunnen namelijk gevaarlijke situaties ontstaan. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Twente dat er per jaar 540 mensen sterven door (verkeerd) gebruik van medicijnen.

Percentage slecht bereikbaar per provincie ​

 1. Limburg: 20,7%

 2. Noord-Brabant: 13,9%

 3. Zuid-Holland: 12,6%

 4. Zeeland: 11,9%

 5. Noord-Holland: 10,7%

 6. Overijssel: 10,2%

 7. Gelderland: 9,4%

 8. Flevoland: 8,9%

 9. Utrecht: 7,6%

 10. Groningen: 6,9%

 11. Drenthe: 5,2%

 12. Friesland: 4,8%

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!