Places logo
Menu

Alphenaar, verwijst uw achternaam ook naar een plaats of beroep?

Alphenaar, verwijst uw achternaam ook naar een plaats of beroep?

Alphen aan den Rijn is een veelzijdige stad. Shoppen, golfen, wandelen, fietsen of lekker eten: het kan er allemaal! De omgeving van de stad is ook de moeite waard om te ontdekken met haar mooie natuur en bijzondere plekken. Al in het midden van de eerste eeuw wordt het gebied bewoond, waarmee het een van de oudste nederzettingen in ons land is. Places Nieuws onderzocht of de rijke historie van de stad is achtergebleven in de achternamen van de Alphenaren.

Veel voorkomende namen

Jong is niet alleen in Alphen aan de Rijn de meest voorkomende achternaam, de naam voert ook de landelijke top 100 aan. De namen in de Alphense top 20 komen ook in de rest van ons land vaak voor. De top 3 wordt compleet gemaakt met Leeuwen (landelijk op plaats 18) en Berg (landelijk op plaats 4).

Top 20 meest voorkomende achternamen Alphen aan den Rijn

Afkomst van Alphenaren

Een achternaam kan onder andere iets vertellen over de plaats waar iemand vandaan komt. De achternaam Leeuwen verwijst bijvoorbeeld naar een plaats genaamd Leeuwen, gelegen in het Gelderse West Maas en Waal en bij het Limburgse Maasniel. Een adresnaam geeft ook aan waar iemand woont, maar dan aan de hand van een topografische referentie zoals een bos of waterloop. De meest voorkomende adresnaam in ons land is Berg, een achternaam die in Alphen aan den Rijn in de top 3 staat. Ook Dijk, Vliet, Veen, Dam, Bosch en Bos zijn adresnamen. Een adresnaam kan ook verwijzen naar een huis waar iemand in woont, wat bij de naam Blom het geval is. Deze naam is toegekend aan personen die wonen in een huis of op een schip genaamd De Blom of bijvoorbeeld de Goudsblom.

Beroepen van Alphenaren

Interessant is dat Blom ook een bijnaam voor een bloemenhandelaar kan zijn. De betekenis van een achternaam is vaak niet eenduidig en is voor meerdere interpretaties vatbaar. Bij Boer ligt de betekenis meer voor de hand: deze achternaam verwijst naar het beroep van boer, landbouwer of veehouder. Datzelfde geldt voor Bakker. Meijer is afgeleid van het beroep meier, dat ook wel rentmeester, opzichter of hofmeester wordt genoemd. Een beroepsnaam kan ook metonymisch zijn, wat inhoudt dat de achternaam gebaseerd is op een bijnaam voor een beroep. Vos is bijvoorbeeld een bijnaam voor een jager, in het bijzonder een jager op vossen.

De top 20 meest voorkomende achternamen is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!