Places logo
Menu

Adresnamen overheersen Almelo: de 20 meest gebruikte achternamen

Adresnamen overheersen Almelo: de 20 meest gebruikte achternamen

Toen Nederland zich in 1830 scheidde van België, werd Almelo ineens de nieuwe stad van wevers en spinners. De textielindustrie werd naar Twente gebracht. Door de slechte infrastructuur moesten handelaren te schip naar Almelo komen. Nu de meeste goedkope stoffen in het buitenland geproduceerd worden, is de spinnersstad nu niet meer nodig, maar de resten van de fabrieken staan er nog altijd. Bent u benieuwd welke oude beroepen de Almeloërs nu nog meer hadden? Wellicht kunnen we het aflezen uit hun achternamen.

Familie Jansen op twee na grootste van Nederland

De achternaam Jansen is een veelvoorkomende naam in Nederland. Toch zijn er in het Oosten van het land meer families met die achternaam. Jansen komt van oudsher van de naam: de zoon van Jan. Jansen is in principe dezelfde achternaam als Janssen, Janse, Jansma, Janson en Jensen. Daarmee is de familie Jansen een van de grootste families van Nederland!

Almelose adresnamen

Meer dan de helft van de achternamen uit de top 20 van Almelo zijn adresnamen. Adresnamen geven aan waar een familie oorspronkelijk vandaan komt en laten daarmee iets zien wat met die herkomst te maken heeft. Adresnamen kunnen vernoemd zijn naar boerderijnamen, omgevingen en huizen of herbergen. Zelfs scheepsnamen horen hier soms bij! Enkele adresnamen uit de top 20 zijn: Hammink, Veldhuis, Kamphuis, Hondebrink en Berg.

Van smid tot Smit

Almelo was natuurlijk vroeger een stad vol spinners en wevers, maar de Almeloërs hebben nog veel meer oude beroepen in hun achtergrond zitten. Het beroep dat het hoogst komt in de achternamen lijst is Smit. De spelling van het woord smid werd voor de invoering van de burgerlijke stand meestal gedaan als smit.

Top 20 meest gebruikte achternamen van Almelo

Naast alle adresnamen zijn er nog meer veelgebruikte achternamen in Almelo. Bent u benieuwd welke dit zijn? Bekijk dan onderstaande afbeelding en kijk of uw achternaam er toevallig tussenstaat!

De top 20 is samengesteld op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. De betekenissen van de achternamen zijn afkomstig uit de CBG Familienamenbank.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!