Places logo
Menu

Achternamen Zaltbommel vertellen over landschap in Rivierenland

Achternamen Zaltbommel vertellen over landschap in Rivierenland

Vestingstad Zaltbommel heette oorspronkelijk Bommel en wordt zo nog steeds genoemd door bewoners. De historie van de naam gaat zelfs nog een hele tijd terug. Bent u benieuwd wat de plaatsnaam Zaltbommel betekent en welke betekenissen de achternamen van inwoners van de stad hebben? Lees dan vooral verder.

Betekenis Zaltbommel

De eerste keer dat er over Zaltbommel geschreven werd, was in 810. Toen werd de stad Bomela of Bomelo genoemd. Dat is een samenvoeging van boom en lo, waarbij lo verwijst naar een loofbos op een verhoging in een moerassig gebied. Bij Zaltbommel gaat het op de verhoging uit de oeverwal langs de Waal. De toevoeging Salt/Saut, tegenwoordig Zalt, is toegevoegd om de plaats te onderscheiden van het andere Bommel (Maasbommel).

Typisch 'Bommels'

In de naam Zaltbommel zitten verwijzingen naar de natuur. Verwijzen de achternamen ook naar de natuurlijke omgeving van de stad? De meest voorkomende achternaam in ieder geval wel! Berg staat op nummer één en is een adresnaam die gegeven werd aan mensen die woonachtig waren op of in de buurt van een berg. Een toponiem verwijst ook naar een plek, maar dan een specifieke locatie. Bruchem, nummer twee in top tien, is zo'n toponiem. Deze achternaam werd gegeven aan inwoners van het dorp Bruchem, dat behoort tot de gemeente Zaltbommel.

Rivierenland

De rivier komt ook meermaals terug in de achternamen van de inwoners van 'Bommel'. Niet voor niets valt Zaltbommel ook onder de regio Rivierenland. De rivieren zijn een belangrijk deel in het landschap van de streek. De achternamen Wal (plek zeven), Zalm (plek negen) en Dijk (plek tien) zijn een mooie verwijzing hiernaar.

Top 20 achternamen Zaltbommel

 1. Berg
 2. Bruchem
 3. Eck
 4. Hees
 5. Doorn
 6. Jansen
 7. Wal
 8. Werken
 9. Zalm
 10. Dijk

De top 10 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. Voor het omschrijven van de betekenissen van de achternamen is de CBG Familienamenbank gebruikt.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!