Achternamen Zaltbommel vertellen over landschap in RivierenlandDe rivier komt ook meermaals terug in de achternamen van de inwoners van Bommel

Vestingstad Zaltbommel heette oorspronkelijk Bommel en wordt zo nog steeds genoemd door bewoners. De historie van de naam gaat zelfs nog een hele tijd terug. Bent u benieuwd wat de plaatsnaam Zaltbommel betekent en welke betekenissen de achternamen van inwoners van de stad hebben? Lees dan vooral verder.

Betekenis Zaltbommel

De eerste keer dat er over Zaltbommel geschreven werd, was in 810. Toen werd de stad Bomela of Bomelo genoemd. Dat is een samenvoeging van boom en lo, waarbij lo verwijst naar een loofbos op een verhoging in een moerassig gebied. Bij Zaltbommel gaat het op de verhoging uit de oeverwal langs de Waal. De toevoeging Salt/Saut, tegenwoordig Zalt, is toegevoegd om de plaats te onderscheiden van het andere Bommel (Maasbommel).

Typisch 'Bommels'

In de naam Zaltbommel zitten verwijzingen naar de natuur. Verwijzen de achternamen ook naar de natuurlijke omgeving van de stad? De meest voorkomende achternaam in ieder geval wel! Berg staat op nummer één en is een adresnaam die gegeven werd aan mensen die woonachtig waren op of in de buurt van een berg. Een toponiem verwijst ook naar een plek, maar dan een specifieke locatie. Bruchem, nummer twee in top tien, is zo'n toponiem. Deze achternaam werd gegeven aan inwoners van het dorp Bruchem, dat behoort tot de gemeente Zaltbommel.

Rivierenland

De rivier komt ook meermaals terug in de achternamen van de inwoners van 'Bommel'. Niet voor niets valt Zaltbommel ook onder de regio Rivierenland. De rivieren zijn een belangrijk deel in het landschap van de streek. De achternamen Wal (plek zeven), Zalm (plek negen) en Dijk (plek tien) zijn een mooie verwijzing hiernaar.

Top 20 achternamen Zaltbommel

  1. Berg
  2. Bruchem
  3. Eck
  4. Hees
  5. Doorn
  6. Jansen
  7. Wal
  8. Werken
  9. Zalm
  10. Dijk

De top 10 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. Voor het omschrijven van de betekenissen van de achternamen is de CBG Familienamenbank gebruikt.

Foto: Canva


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek