Places logo
Menu

Achternamen Waddinxveen schetsen verleden: wat betekent uw achternaam?

Achternamen Waddinxveen schetsen verleden: wat betekent uw achternaam?

Aan de rand van het Groene Hart, op steenworp afstand van Gouda, ligt Waddinxveen. In de groene omgeving van Waddinxveen is veel te zien, van musea en monumenten tot prachtige wandelroutes langs molens en weides. Waar veel gemeenten kampen met terugloop van het aantal inwoners, neemt het aantal inwoners in Waddinxveen juist toe. Begin 2019 telde Waddinxveen nog zo'n 28.000 inwoners, maar over een paar jaar zal dit aantal nog groter zijn. Door het grootschalig bouwen van nieuwbouwwoningen, is de gemeente een populaire woonplaats voor jonge alleenstaanden of gezinnen die de dorpse rust opzoeken. Wat zeggen de meest voorkomende achternamen in Waddinxveen over zijn inwoners?

Top drie: veel voorkomende namen in Zuid-Holland

Dat Waddinxveen een gemeente is met inwoners vanuit het hele land, is te zien aan de meest voorkomende achternaam: De Jong. De Jong is immers de meest voorkomende achternaam in Nederland. Vooral in Zuid-Holland komt de naam extra veel voor. De top drie meest voorkomende achternamen in Waddinxveen staan ook in de top vijf meest voorkomende achternamen in Zuid-Holland. Naast De Jong zijn dit Vd Berg (tweede plek) en Leeuwen (derde plek).

Achternamen Waddinxveen schetsen het verleden

Hoewel Waddinxveen een gemeente is met veel jonge inwoners, is zijn historie terug te zien in de meest voorkomende achternamen. Vroeger was Waddinxveen namelijk een robuust gebied langs de rivier de Gouwe. Het gebied werd ontgint om landbouw te bedrijven, maar bleek door de drassige grond meer geschikt voor veeteelt. Dat de achternaam De Boer in de top 20 staat (tiende plek) is dan ook weinig verrassend. Ook was Waddinxveen een belangrijke plaats voor turfwinning. De veengronden werden hiervoor afgegraven. Van Veen is dan ook een veel voorkomende achternaam (zestiende plek).

Aardrijkskundige namen erg populair

Water is een terugkerend thema in de Waddinxveense achternamen: Visser (negende plek), Van Dijk (elfde plek), Van Beek (dertiende plek) en Van Dam (zeventiende plek). De meeste achternamen in de top 20 zijn aardrijkskundige namen, die verwijzen naar de leefomgeving. Naast de eerder genoemde namen zijn dit:

  • Hofman (derde plek)
  • Hoogendoorn (vierde plek)
  • Vermeulen (zevende plek): in de buurt van een molen
  • Van Eijk (achtste plek): in de buurt van een eikenboom
  • Tol (vijftiende plek): in de buurt van een tolhuis

Een opmerkelijke aardrijkskundige naam is Monster (zesde plek). Deze naam heeft een andere betekenis dan u in eerste instantie zou denken. Monster verwijst namelijk naar het woord monasterium, wat klooster betekent.

Top 20 meest voorkomende achternamen

De overige achternamen in de top 20 zijn voornamelijk beroepsnamen. Naast Visser en De Boer zijn dit Brouwer (veertiende plek) en Mulder (twintigste plek), verwijzend naar het beroep molenaar. Komt uw naam veel voor in Waddinxveen? Hieronder ziet u de top 20, gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Bron: CBG Familienamen

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!