Places logo
Menu

Achternamen Tilburg verwijzen naar christelijke karakter en omgeving

Achternamen Tilburg verwijzen naar christelijke karakter en omgeving

De stad ligt in de provincie Noord-Brabant en stamt waarschijnlijk uit het jaar 709. In de 19e eeuw kreeg de stad de benaming wolstad als verwijzing naar de sterk gegroeide textielindustrie. Dit maakte Tilburg een arbeidersstad waar geleidelijk herenhuizen werden gebouwd en een stadsstructuur ontstond. Verder kent de stad een kerkelijke geschiedenis met 31 parochiekerken op het hoogtepunt. Tegenwoordig wonen er een kleine 200.000 inwoners. Telefoonboek.nl onderzocht wat de achternamen van de huidige inwoners zeggen over de stad, de omgeving en de geschiedenis.

Meest voorkomende achternamen

Op nummer 1 staat 'Jansen'. Niet heel verrassend, aangezien deze achternaam op nummer twee staat in de landelijk top 100. Jansen wordt gevolgd door 'Berkel', 'de Jong' en 'van Loon'. 'Van Loon' is een stamreeks met als bekende nazaat Willem Jansz van Loon, mede-oprichter van de VOC.

Patroniemenen en toenamen

Achternamen als 'Jansen' en 'De Jong', 'Smulders' zijn patroniemen. Dit zijn achternamen die verwijzen naar de voornaam van de vader van de familie. Ze kunnen verwijzen naar de voornaam, maar ook naar een eigenschap van de vader. Zo is 'Jansen' afgeleid van 'zoon van Jan'. 'De Jong' is van oorsprong een toenaam en is vergelijkbaar met de toevoeging Jr. (Junior) achter de naam.

Duivelse invloeden

Tilburg is een christelijke stad. Dit blijkt onder andere uit de kerkelijke geschiedenis, maar ook uit de nummer vijf van de lijst: 'Donders'. Er zijn meerdere theorieën voor deze achternaam. Enerzijds is het afgeleid van Donder, wat in het christendom staat voor de stem van Gods almacht in de natuur. Anderzijds is de verklaring dat het afkomstig is van de god Donar. Dit is een andere god dan de christelijk god, wat in het christendom wordt gezien als heidens, oftewel des duivels.

Smulders typisch Brabant

Deze achternaam is afkomstig van het beroep Molenaar. Het betekent oorspronkelijk 'zoon van molenaar' en is een verbastering van 'des Muldersoen'. De achternaam komt voornamelijk voor in de provincie Noord-Brabant en rond Tilburg. Andere typisch Brabantse achternamen zijn 'Gestel' en 'Iersel'.

Ben je benieuwd of jouw achternaam in de lijst staat? Hieronder staan de 20 meest voorkomende achternamen in de stad Tilburg weergegeven. Deze lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

1. Jansen

2. Berkel

3. de Jong

4. Loon

5. Donders

6. Smulders

7. Rooij

8. Verhoeven

9. Maas

10. Gestel

11. Kok

12. Hout

13. Gorp

14. Iersel

15. Dongen

16. Ven

17. Broek

18. Mutsaers

19. Janssens

20. Vermeulen

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!