Places logo
Menu

Achternamen Rotterdam verwijzen naar beroepen en vertellen over omgeving

Achternamen Rotterdam verwijzen naar beroepen en vertellen over omgeving

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft in januari maar liefst drie rijksmonumenten aangewezen die te vinden zijn in de gemeente Rotterdam: de Sint-Bavokerk en het Stationspostgebouw in de stad en het Vinetaduin bij Hoek van Holland. Een achternaam is eigenlijk ook belangrijk cultureel erfgoed: wie op zoek gaat naar de achtergrond van zijn familienaam, komt niet alleen meer te weten over zijn voorouders, maar ook over het leven in andere tijden. Vanaf 1811 gingen gemeenten, in opdracht van Napoleon, bevolkingsregisters bijhouden. Door deze registers kan iedereen nagaan wie zijn/haar voorouders zijn en waar zijn/haar achternaam vandaan komt. Woon jij in Rotterdam en ben je benieuwd wat jouw achternaam betekent en of deze achternaam populair is in jouw gemeente? In dit artikel lees je welke achternamen het meest voorkomen.

Jong, Visser en Berg in de top 3

De top 20 wordt aangevoerd door (de) Jong, wat tevens de meest voorkomende achternaam in Nederland is. Ook andere namen in de top 20 komen in ons land veel voor. Echt typische Rotterdamse namen lijken er niet echt te zijn, zoals je dat in provincies als Friesland of Limburg wel ziet. Daar staan andere achternamen in de top 20 dan de namen uit de landelijke top 20. De achternamen in Rotterdam komen bijna overeen met de namen die landelijk gezien populair zijn.

Verwijzingen naar beroepen

Zo staan beroepsnamen Visser, Smit, Bakker, (de) Boer, Mulder en Meijer zowel in Nederland als in Rotterdam tussen de 20 populairste namen. Deze namen zijn, zoals de naam misschien al zegt, afgeleid van een beroep. Mulder is een andere benaming voor molenaar en meijer komt van meier, een rentmeester of opzichter. Vos verwijst mogelijk ook naar een beroep, namelijk dat van jager. Vossen belagen vaak de kippen van boeren. Schouten staat weliswaar niet in de Nederlandse top 20 maar wel in die van Rotterdam. Een schout was in steden en districten de benaming voor het hoofd van het gerecht en de politie.

Vertellen over omgeving

Vos zou ook een adresnaam kunnen zijn. De naam Vos zou dan duiden op een persoon die woonde in een huis of herberg met de naam De Vos of bijvoorbeeld De Rode Vos. Berg is een vergelijkbare naam en werd toegekend aan iemand die dichtbij een berg woonde. Voor Dijk, Meer en Bos geldt hetzelfde. Vliet is Oudnederlands voor een watergang en daarmee ook naamgever voor een adresnaam. Deze namen vertellen dus iets over de omgeving. Meestal zijn namen die verwijzen naar voorouders (patroniemen) populairder dan beroepsnamen en adresnamen, maar in Rotterdam is dat niet het geval. Alleen Jansen en Janssen zijn patroniemen en verwijzen naar de voornaam Jan.

Top 20 meest voorkomende achternamen Rotterdam

Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!