Places logo
Menu

Achternamen Oosterhout (Gelderland) vallen op door herkomst en betekenis

Achternamen Oosterhout (Gelderland) vallen op door herkomst en betekenis

Oosterhout is een stad in Noord-Brabant, maar ook een dorpje in de gemeente Overbetuwe aan de rivier de Waal. Het dorp is van oudsher een agrarisch dorp, gelegen op stroomruggronden. Deze gronden zijn voormalige rivierlopen met oeverwallen en kenmerken zich dan ook door de verhoogde ligging. De maakt de gronden zeer vruchtbaar en uitermate geschikt voor akkerbouw, weidebouw en fruitteelt.

Nu zijn vooral de tuinbouw en boomkwekerijen kenmerkend voor de directe omgeving. Het dorp is nog altijd klein, met in 2017 2.353 inwoners. Places Nieuws bekeek de achternamen van de huidige inwoners van Oosterhout en zocht naar kenmerkende familienamen.

Patroniem Janssen komt het meeste voor

Op nummer 1 staat Janssen en op plek 11 Jansen. Dit is een naam die verwijst naar de vader van de familie. In de Antroponymie (leer naar achternamen) wordt dit een patroniem genoemd. Jans(s)en staat voor zoon van Jan. De bekende achternaam staat daarnaast op plek twee in de landelijke top 100 van veel voorkomende achternamen en is daarmee verre van typisch voor Oosterhout. Ook de nummer 4 in de lijst is een patroniem. Derksen is een verbastering van Derkszoon, wat zoon van Derk betekent. Vermoedelijk zijn ook Veulings (Vullings) (3) Hendriks (5), Jacobs (6), Peters (7), Gerdsen (16) en Zegers (19) patroniemen.

Opvallende achternamen

In de lijst staan een aantal opvallende achternamen.

Veulings - Veulings is afgeleid van Vullings. Naast een patroniem, komt Veulings vermoedelijk van het Duitse woord 'fülling' dat verwijst naar een aanvullend stuk land dat op het water was veroverd, vermoedelijk door demping van een poel.

Berns - 't jong van Berend.

Degen - Vermoedelijk een patroniem die veel voorkomt in de omgeving van Arnhem en Nijmegen. De originele betekenis is niet bekend.

Kempen - Deze achternaam verwijst vermoedelijk naar de streeknaam De Kempen in Noord-Brabant.

Gerdsen - De originele betekenis van deze achternaam is niet bekend, vermoedelijk is het een patroniem. Wat opvalt is dat de naam vergeleken met Nederland veel voorkomt in de VS, Duitsland en Denemarken.

Kom jij uit Oosterhout (Gelderland) en ben je benieuwd of jouw naam in de lijst staat? Bekijk dan snel de top 20. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

1. Janssen

2. Spaan

3. Veulings

4. Derksen

5. Hendriks

6. Jacobs

7. Peters

8. Rikken

9. Berns

10. Degen

11. Jansen

12. Kempen

13. Lintsen

14. Veenbrink

15. Folker

16. Gerdsen

17. Meijer

18. Meurs

19. Zegers

20. Berkel

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!