Places logo
Menu

Achternamen van inwoners Zuidhorn hebben meerdere betekenissen

Achternamen van inwoners Zuidhorn hebben meerdere betekenissen

Zuidhorn is gelegen in de gemeente Westerkwartier in Groningen. Het wordt ook wel een komdorp genoemd, tot de Tweede Wereldoorlog was dat een wegdorp. Dit betekent dat het dorp is opgezet rond een kruising van wegen. Het dorp is ontstaan in een gebied waar vroeger het zeewater af en toe over de landerijen stroomde. Nu bestaat de kern van Noord- en Zuidhorn uit een hooggelegen zandrug. Het dorp ligt vlakbij Groningen en is daardoor een aantrekkelijk forenzendorp. Is de interessante historie van dit dorp ook terug te zien aan de achternamen van de inwoners? Places Nieuws heeft het uitgezocht.

Geschiedenis van achternamen

Een achternaam wordt ook wel een familienaam genoemd. De naam drukt namelijk uit dat de drager lid is van een bepaalde familie. In veel landen wordt de familienaam na de voornaam genoemd, daarom wordt het veelal een achternaam genoemd. Voor 1811 hadden vooral rijke en voorname mensen een familienaam. In 1811 werd het burgerlijk wetboek ingevoerd en moest iedereen zijn familienaam registreren. Veel mensen hadden de voornaam van hun vader als achternaam. Achternamen kunnen echter ook op andere dingen gebaseerd zijn. Familienamen worden globaal ingedeeld in vier groepen. Afstammingsnamen, geografische namen, beroepsnamen en eigenschapsnamen.

Meest voorkomende achternamen

In de Nederlandse Familienamenbank staat beschreven tot welke groepen bepaalde achternamen horen. De meest voorkomende achternamen in Zuidhorn zijn (de) Vries, Dijkstra en Haan. De namen (de) Vries en Dijkstra worden gezien als geografische namen. Dit betekent dat de naam is afgeleid van de plaats waar iemand vandaan komt of van afstamt. De naam (de) Vries wordt gezien als een herkomstnaam, dit betekent dat de naam naar een ruimere herkomst beschrijft zoals Friesland. Dijkstra wordt gezien als adresnaam omdat het een specifieke plaats aangeeft, zoals een dijk.

Betekenis achternaam (de) Haan

De achternaam (de) Haan kan meerdere betekenissen hebben. Het zou ten eerste een eigenschapsnaam kunnen zijn. Dit is een naam die de fysieke of psychische eigenschap van iemand beschrijft. (de) Haan zou ook een metaforische naam kunnen zijn, het zou kunnen verwijzen naar een typische eigenschap van iemand. Bijvoorbeeld als iemands looppas aan een haan deed denken of als iemand haantjesgedrag vertoonde. De naam zou ook een beroepsnaam kunnen zijn. Het zou dan een metonymische beroepsnaam zijn, dit is een naam die niet zozeer een beroep beschrijft maar een voorwerp dat met het beroep te maken heeft. De achternaam zou bijvoorbeeld kunnen verwijzen naar een hanenhouder of kippenboer.

Top 20 meest voorkomende achternamen Zuidhorn

Benieuwd of uw achternaam ook veel voorkomt in dit Groningse dorp? Let op, de top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. (de) Vries
 2. Dijkstra
 3. (de) Haan
 4. Bos
 5. (de) Boer
 6. Boonstra
 7. Meijer
 8. Visser
 9. (de) Jong
 10. Faber
 11. (de) Jager
 12. (de) Koning
 13. Koopman
 14. Veen
 15. Veenstra
 16. Huizinga
 17. Jansma
 18. Molen
 19. Mulder
 20. Postma

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!