Places logo
Menu

Achternamen van inwoners Zevenaar kenmerkend voor de eeuwenoude stad

Achternamen van inwoners Zevenaar kenmerkend voor de eeuwenoude stad

Midden in de Liemers, een streek ten zuidoosten van Arnhem, ligt de stad Zevenaar. Het gebied kenmerkt zich door riviervlaktes, uitgestrekte akkers en boscomplexen en bestaat vooral uit rivierkleigebied. Zevenaar zelf stamt uit de 11e eeuw, toen nog bekend als Subenhara. Later werd dit Seventer en in de middeleeuwen ontstond een Burght genaamd 'Sevenaer'.

De stad heeft hevig geleden onder de Tweede Wereldoorlog. Wijken en delen van het stadscentrum moesten na de oorlog vrijwel opnieuw worden opgebouwd. Een grote uitdaging, maar de stad slaagde erin haar identiteit te behouden en het inwonersaantal uit te breiden.

In 1958 telde Zevenaar precies 10.000 inwoners. Nu ligt het inwonersaantal al enige jaren rond de 32.000. Een oude stad met een relatief rustige historie. Places Nieuws onderzocht of de achternamen van de huidige inwoners van de stad ons meer vertellen over de identiteit van de stad.

Patroniem Jansen bovenaan

Net als in vele andere Nederlandse steden komt de naam Jansen het meest voor. Na De Jong is dit landelijk de meest voorkomende achternaam. De nummer drie Janssen komt landelijk zo'n 25% minder voor dan Jansen met een enkele s.

Volgens de Antroponymie, de studie naar de oorsprong van de voor- en achternamen van mensen, is Janssen een patroniem. Patroniemen verwijzen naar de oorspronkelijke naamdrager van de familie. Jansen duidt in dit geval op Jan en betekent 'zoon van Jan'. Ook Willemsen, Derksen, Peters, Teunissen, Hendriks, Baars, Koenders, Evers, Hendriksen, Sanders en Geurts verwijzen dus naar de vader van de familie.

Beroepsnamen

Beroepsnamen zijn achternamen die duiden op een beroep dat, vaak door de eerste naamdragers, werd uitgevoerd. De nummer vier in de lijst Visser, verwijst naar het beroep visser. Dat de naam zo hoog staat in de stad Zevenaar zou kunnen verwijzen naar het van oudsher rijke riviergebied waar Zevenaar is ontstaan. Ook Brouwer verwijst naar het gelijknamige beroep.

Opvallende achternamen

Witjes - eindigt op 'jes'' en is daarom vermoedelijk ook een patroniem; veel families kozen er niet alleen voor om hun achternaam te baseren op de eerste naamdrager van de familie, maar ook om dit te doen in een vleivorm. In veel gevallen uitte zich dit in het achtervoegsel je(s). De naam Wit duidt op fysieke of mentale eigenschappen en valt dan ook onder eigenschapsnamen.

Boerboom - roept nog altijd vraagtekens op als het gaat om de oorspronkelijke betekenis. Wat opvalt is dat de naam stamt uit het nabijgelegen Didam.

Baars - is vermoedelijk een metaforische naam. Dit is een ondersoort van een eigenschapsnaam. Hierin duidt men op fysieke of mentale kenmerken, maar is ervoor gekozen om dit met een metafoor te omschrijven. Vaak werd hierin verwezen naar een dier, is dit geval de baars.

Top 20 achternamen Zevenaar

Hieronder staan de 20 meest voorkomende achternamen van Zevenaar weergegeven. De lijst is gebaseerd op gegevens van Telefoonboek.nl. Staat uw naam ertussen?

1. Jansen
2. Willemsen
3. Janssen
4. Visser
5. Derksen
6. Peters
7. Teunissen
8. Hendriks
9. Witjes
10. Polman
11. Baars
12. Boerboom
13. Koenders
14. Brouwer
15. Evers
16. Hendriksen
17. Sanders
18. Vries
19. Geurts
20. Kelderman

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!