Places logo
Menu

Achternamen in Veluws Voorthuizen verwijzen naar natuur en boerenleven

Achternamen in Veluws Voorthuizen verwijzen naar natuur en boerenleven

Voorthuizen ligt in de Gelderse Vallei, aan de rand van de Veluwe. Het gebied kenmerkt zich door de verschillende bossen. De natuur in de omgeving herbergt niet alleen zeldzame dieren, maar ook zeldzame planten. Het dorp is al heel lang populair bij recreanten en heeft een groot deel van zijn welvaart aan het toerisme te danken. Waar vroeger koeien graasden en schapenhouderijen waren, staan nu recreatiebungalows. Komt de prachtige natuur uit het dorp terug in de veel voorkomende achternamen van Voorthuizen? Places.nl zocht het voor u uit!

De naam Voorthuizen

Laten we eerst de naam Voorthuizen onder de loep nemen. Over de betekenis van deze plaatsnaam bestaan geen meningsverschillen. 'Voort' komt vaker voor in plaatsnamen, zoals Amersfoort en Coevorden. Het Middelnederlandse vo(o)(i)rt is afgeleid van het Germaanse furdu, dat "doorwaadbare plaats in een beek" betekent. Dat Voorthuizen zijn naam hieraan dankt, is al in 1744 opgeschreven in een beschrijving van het bisdom Utrecht.

Beken en brinken

Toeval of niet? Beek staat met stip op nummer een in de top 10 meest voorkomende achternamen. Deze achternaam is een adresnaam, wat betekent dat deze toegekend werd aan personen die dichtbij een beek woonden. En laat die er nou net in Voorthuizen zijn. Een andere populaire adresnaam in Voorthuizen is Brink. Een brink is een open ruimte in het dorp, tegenwoordig vaak een plein met bomen en gras. Vroeger hadden deze een belangrijke functie voor de boeren: het vee werd hier verzameld.

Davelaar en Lokhorst

Ook de achternaam Davelaar vertelt iets over de omgeving. Laar verwijst namelijk naar een open plek in het bos. Deze open plekken werden onder meer gebruikt voor het weiden van vee. Laren werden met name in de buurt van beken aangetroffen. En laten die nou veel voorkomen in Voorthuizen. De boerenachtergrond komt ook terug in de achternaam Lokhorst. Deze achternaam werd namelijk gegeven aan bewoners van een boerderij met de naam Lokhorst, gevestigd in Leusden. De naam horst werd gebruikt voor een zandige en beboste hoogte in een natte omgeving.

De top 20 is gebaseerd op gegevens van Telefoonboek.nl. De betekenissen van achternamen zijn opgezocht in de CBG Familienamenbank.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!