Places logo
Menu

Achternamen in Twello zijn kenmerkend voor het oosten van het land

Achternamen in Twello zijn kenmerkend voor het oosten van het land

Twello is een dorp met bijna 16.000 inwoners en ligt in de Gelderse gemeente Voorst. Wat deze omgeving tekent, is dat het een landelijk gebied is, gelegen tussen de steden Deventer en Apeldoorn en dicht bij de rivier de IJssel. In de veertiende eeuw heette Twello nog Twenlo. En dat zijn niet de enige twee spellingsvarianten die de naam kent: ook Twelle, Twelloe, Twelloo, Twenle en Twenloe zijn namen die aan het dorp gegeven kunnen worden. Steeds zijn twee woorden te herkennen, namelijk 'twee' en 'loo' (bos). De naam Twello betekent letterlijk twee bossen, waar het dorp inderdaad tussenin ligt. Ben je nu je weet wat de naam Twello betekent ook nieuwsgierig geworden naar wat de namen de inwoners van dit dorp betekenen? In dit artikel lees je er alles over.

Mulder, Jansen en Pol in de top 3

Met stip op nummer één in deze Twellose top 20 staat de achternaam Mulder. In de nabijgelegen stad Apeldoorn bleek dit ook al de populairste naam en in andere plaatsen in het oosten van Nederland komt de naam ook relatief vaak voor. Dit is de beroepsnaam voor een molenaar, wat in sommige dialecten werd uitgesproken als mulder. In de Nederlandse top 100 staat deze naam op plaats 12. Jansen komt ook in het hele land vaak voor: de achternaam die gegeven werd aan zonen van Jan staat zowel in Nederland als in Twello op de tweede plek. Pol is bijna hekkensluiter in de Nederlandse top 20 met een 98e plek, maar komt in Twello wel vaker voor. Deze adresnaam komt af van een door mensen aangelegde verhoging waarop in de oudheid huizen en dorpjes werden gebouwd om ze tegen het water te beschermen.

Twellose adresnamen verklaard

Een andere adresnaam die populair is in Twello is Haan. Die kan ontleend zijn aan een huisnaam met de afbeelding van een haan in de gevel of op een uithangbord. Klunder kan in verband worden gebracht met kloppen en lawaai maken, maar zou ook een adresnaam kunnen zijn afgeleid van het Noord-Brabantse Klundert. Boerkamp is ook een adresnaam, waarvan helaas niet bekend is waar deze naam precies voor staat. Wel kan gezegd worden dat deze naam vooral in het oosten van het land vaak voorkomt, net zoals Hafkamp en Hurenkamp. Buitenhuis is ook zo'n adresnaam, die het populairst is in Apeldoorn en omgeving. Beek en Bosch komen wel vaker voor in de rest van het land, maar vertellen natuurlijk ook veel over de omgeving van Twello.

Bijzondere beroepsnamen

Naast adresnamen komen ook beroepsnamen voor in Twello. Bouwmeester spreekt misschien voor zich en Huisman in deze tijd ook wel. Toch wordt met huisman iets anders bedoeld dan wat wij tegenwoordig voor ogen hebben bij deze term. Vroeger was een huisman namelijk een (vrije) boer, iemand die een boerderij exploiteert.

Top 20 meest voorkomende achternamen Twello

Benieuwd of jouw naam veel voorkomt in Twello? Bekijk hier de top 20. Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen van achternamen op Telefoonboek.nl.

 1. Mulder
 2. Jansen
 3. Pol
 4. Haan
 5. Klunder
 6. Boerkamp
 7. Berends
 8. Huisman
 9. Bouwmeester
 10. Streppel
 11. Wolters
 12. Broekhof
 13. Buitenhuis
 14. Ganzevles
 15. Klein Swormink
 16. Vries
 17. Beek
 18. Bosch
 19. Hafkamp
 20. Hurenkamp

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!